Česi očakávali väčšie kolísanie kurzu koruny

Česká národná banka očakávala po ukončení režimu devízových intervencií väčšie výkyvy kurzu koruny. Silnejšie výkyvy ale ešte môžu prísť. V relácii českého portálu Rozstřel to uviedol guvernér ČNB Jiří Rusnok.

11.04.2017 22:24
debata (2)

„Množstvo korún, ktoré nakúpili hráči na trhu, je obrovské a je jasné, že hľadanie dlhodobejšej rovnováhy kurzu bude trvať dlhšie a môže dôjsť k silnejším výkyvom,“ uviedol. Ďalej povedal, že súčasná úroveň kurzu koruny je potvrdením toho, že intervencie zafungovali. Koruna sa teraz obchoduje okolo 26,50 Kč EUR.

„Vlastne sa zdá, že intervencie nielen pomohli oživeniu ekonomiky, ale pomohli aj priblížiť sa z hľadiska ostatných ukazovateľov stavu, keď sa koruna blíži k nejakému rovnovážnemu kurzu. Teda kurzu, ktorý nebude prehlbovať nerovnováhy v ekonomike,“ uviedol Rusnok. Upozornil, že podľa mnohých výpočtov bola koruna pred intervenciami v novembri 2013 nadhodnotená. „A nedávne výpočty ukazujú, že rovnovážna úroveň koruny nie je príliš vzdialená tomu intervenčnému kurzu,“ dodal.

Koruna v utorok oslabila na 26,68 Kč/EUR, kde sa obchodovala pred 17:00 h. Oproti pondelku tak stratila 13 halierov. Vyplýva to z údajov servera Patria Online. Cez deň koruna oslabila dokonca až na úroveň 26,75 koruny za euro.

„Niektorí investori privierajú svoje pozície a vyberajú zisky, čo bráni korune vo výraznejšom posilnení. Aj guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovore pre iDnes priznal, že ČNB čakala väčšiu rozkolísanosť meny. Smer pre nasledujúce mesiace by však mal byť smerom k silnejšej korune,“ uviedla ekonómka Komerční banky Jana Steckerová.

Oslabenie koruny nad 26,70 koruny za euro podľa Tomáša Suchomela zo spoločnosti Roklen niektorí investori využili k dokupovaniu svojich korunových pozícií. Vďaka tomu následne kurz zmazal časť predchádzajúcich strát. „Stále totiž platí, že vzhľadom na odhadované aktivity špekulantov tá pravá korunová jazda ešte len príde,“ uviedol.

Pred intervenciami v novembri 2013 sa koruna obchodovala pod hranicou 26 korún za euro. Intervencie, ktorý mali za cieľ držať korunu nad hranicou 27 Kč/EUR, ukončila ČNB minulý týždeň.

Kritiku devízových intervencií Rusnok odmietol. Uviedol, že sám by v tom čase pre ne zrejme hlasoval. Kritikmi intervencií sú napríklad prezident Miloš Zeman aj bývalý prezident Václav Klaus.

„Päť percent oslabenia kurzu po začatí intervencií je absolútne precenenie vplyvu kurzu na ekonomiku. To nemôže pohnúť štruktúrou ekonomiky, a ani nemohlo,“ uviedol guvernér.

Od zahájenia intervencií do konca februára ČNB intervenovala na devízovom trhu v objeme zhruba 1,5 bilióna korún, celkové odhady hovoria o dvoch biliónoch korún. Devízové ​​rezervy sú tak aktuálne zhruba 70 percent HDP. Rusnok k tomu podotkol, že Česko patrí ku krajinám, ktoré majú veľké devízové ​​rezervy. Tie podľa neho teraz okrem iného pomáhajú chrániť korunu pred špekulatívnymi útokmi. „Dáva nám to väčšie bezpečie,“ uviedol.

ČNB devízové ​​rezervy tiež investuje, kupuje štátne dlhopisy Nemecka, Holandska alebo Francúzska. Časť má aj v dolároch, kanadských dolároch, britských librách a švédskych korunách. Zlato centrálna banka teraz nenakupuje.

Rusnok ďalej povedal, že centrálna banka vydala približne tri bilióny korún, z toho zhruba 600 miliárd korún je v hotovosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna