IEA: Svetový trh s ropou je blízko k obnoveniu rovnováhy

Svetový trh s ropou je po takmer troch rokoch previsu ponuky nad dopytom blízko k obnoveniu rovnováhy, pretože obmedzenie dodávok poprednými svetovými ťažiari kompenzuje dlhodobejšie útlm dopytu v najvyspelejších krajinách. Uviedla to vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) vo svojej pravidelnej mesačnej správe o situácii na trhu s ropou.

14.04.2017 07:00
debata

IEA znížila odhad tohtoročného rastu svetového dopytu po rope o 40 000 barelov denne na 1,32 milióna barelov denne. Varovala navyše, že aj táto zhoršená prognóza by sa mohla ukázať ako príliš optimistická vzhľadom k spomaľovaniu spotreby ropy v Spojených štátoch a ďalších rozvinutých ekonomikách, napríklad v Austrálii, Japonsku a Južnej Kórei.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa koncom minulého novembra dohodli, že od 1. januára na šesť mesiacov znížia ťažbu o 1,2 milióna barelov denne, aby obmedzili nadbytočné dodávky na trh a podporili ceny suroviny. K dohode sa pripojili aj niektoré ďalšie významné ťažobné krajiny na čele s Ruskom, ktoré súhlasili s obmedzením produkcie o ďalších 558 000 barelov den­ne.

Ceny ropy sa vďaka dohode dostali nad 50 dolárov za barel. Začiatkom minulého roka pritom vinou nadbytočných dodávok na trh prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. „Nachádzame sa v polovici šesťmesačného obmedzenia produkcie, na ktorom sa dohodli členovia OPEC a 11 ďalších krajín. Zatiaľ sa situácia pre prevádzkovateľov ťažby vyvíja celkom priaznivo,“ uviedla IEA vo svojej správe.

Snahu OPEC o obmedzení dodávok na trh však podkopáva rast ťažby v Spojených štátoch, ktoré sa k dohode nepripojili. IEA teraz predpokladá, že dodávky ropy z krajín mimo OPEC sa tento rok zvýšia o 485 000 barelov denne, a to najmä kvôli stúpajúcej produkcii v USA. V predchádzajúcej prognóze pritom počítala s nárastom o 400 000 barelov, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA