Apple zvažuje investíciu do čipovej divízie Toshiby

Americká spoločnosť Apple zvažuje investíciu vo výške najmenej niekoľkých miliárd dolárov do čipovej divízie, ktorú ponúka na predaj japonská Toshiba. Uviedla to japonská televízna stanica NHK s odvolaním sa na informovaný zdroj.

14.04.2017 18:14
debata

Apple by chcel podľa zdroja v čipovej divízii Toshiby podiel viac ako 20 percent. Chce tiež presvedčiť Toshibu, aby si ponechala čiastočný podiel vo firme, aby podnik zostal pod americkou a japonskou kontrolou, a zmiernili sa tak obavy japonskej vlády. Apple tiež zvažuje, že by sa v ponuke mohol spojiť s taiwanskou firmou Foxconn, známu tiež ako Hon Hai Precision Industry, ktorá je jeho dodávateľom.

Vo firme Apple nebol k zastihnutiu nikto, kto by sa k správe vyjadril. Firmy Foxconn a Toshiba sa k správe odmietli vyjadriť, napísala agentúra Reuters.

Toshiba je teraz v procese predaja svojej divízie pamäťových čipov. Chce tak získať peniaze na pokrytie strát americkej jadrovej divízie.

Prípadná investícia Applu by bola prvou priamou investíciou firmy do popredného globálneho výrobcu čipov, a firma by si tak zaistila stabilné dodávky dôležitých súčiastok. Najväčším výrobcom pamäťových čipov je Samsung Electornics, ktorý je tiež hlavným konkurentom Applu vo výrobe smartfónov, ďalej potom Toshiba, SK Hynix a Micron Technology.

Podľa skorších správ Toshiba už vybrala štyri záujemcov do druhého kola aukcie jej divízie čipov. Najvyššiu ponuku v prvom kole predložil americký výrobca čipov Broadcom, a to 2,5 bilióna jenov. Ďalšími záujemcami sú taiwanský Foxconn, Western Digital a juhokórejský SK Hynix.

Firma Foxconn, najväčší zmluvný výrobca elektroniky na svete, sa však považuje za rizikovú z hľadiska národnej bezpečnosti kvôli svojmu spojeniu s Čínou. Foxconn vyrába väčšinu prístrojov iPhone pre Apple.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #čip #Toshiba