Fiat Chrysler už nehľadá partnera pre ďalšiu fúziu

Automobilka Fiat Chrysler (FCA) v súčasnosti už nehľadá partnera pre fúziu a namiesto toho sa zameria na rozvoj svojho podnikateľského zámeru.

15.04.2017 16:59
debata

Uviedol to generálny riaditeľ automobilky Sergio Marchionne. Zmenil tak svoje predchádzajúce vyhlásenia, v ktorých tvrdil, že firma hľadá nových partnerov. V odpovediach na otázky investorov v piatok Marchionne tiež vyhlásil, že Fiat Chrysler nevedie žiadne rokovania o fúzii s Volkswagenom, keď ešte minulý mesiac hovoril o tom, že spojenie oboch automobiliek je možné.

Marchionne už dlhý čas presadzuje zlučovanie v automobilovom priemysle a analytici sa zaujímajú, či sa mu podarí nájsť partnera pre Fiat Chrysler ešte pred jeho odchodom z čela automobilky na začiatku roka 2019.

Minulý mesiac Marchionne vyhlásil, že Volkswagen, ktorý je jednotkou na európskom trhu, by mohol nakoniec súhlasiť s rokovaním o spojení s FCA kvôli kúpe automobilky Opel francúzskou PSA Group, druhým najväčším výrobcom áut v Európe.

Volkswagen, ktorý sa stále spamätáva z emisného škandálu, pôvodne odmietal snahy FCA. Minulý mesiac však generálny riaditeľ Matthias Müller pripustil, že skupina začala byť viac otvorená k možnosti spojenia a vyzval Marchionneho, aby radšej rokoval priamo s ním ako s tlačou.

FCA v januári v rámci podnikateľského plánu sľúbila, že v tomto roku zníži o takmer polovicu svoj dlh z 4,6 miliardy eur na konci roka 2016. V znižovaní dlhu chce pokračovať aj v budúcom roku, aby mala lepšiu pozíciu pre ďalšie prípadné spojenie.

Analytici však stále vyjadrujú obavy z vysokého napojenia FCA na americký trh, ktorý dosiahol svoj vrchol a ceny sa tu začínajú znižovať, ale aj z nákladov na zvolávanie áut ku kontrole a možných pokút pre emisie, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Fiat Chrysler