V Česku na Veľkonočný pondelok prvýkrát zavrú veľké obchody

Na Veľkonočný pondelok budú v Česku tento rok prvýkrát zatvorené veľké obchody nad 200 metrov štvorcových.

16.04.2017 19:30
debata (12)

Mnoho nákupných centier, kde sú aj menšie obchody, ale zostane otvorených. Veľký piatok, ktorý je v Česku od roku 2015 tiež štátny sviatok, zákonom o predajnej dobe regulovaný nie je.

„Niektoré naše predajne budú musieť byť na Veľkonočný pondelok úplne zatvorené, pretože prekračujú predajnú plochu 200 metrov štvorcových. Tým sa, samozrejme, znížia tržby, ale čiastočne môže prepad nahradiť nakupovanie on-line v rámci e-shopu,“ uviedla hovorkyňa Euronics Lenka Mastešová.

Uzavreté obchody tak mierne zvyšujú odbyt e-shopom. „Na základe skúseností z minulého roka očakávame, že Kasa.cz bude zo zákazu predaja na Veľkonočný pondelok profitovať. Tržby počas týchto sviatkov, keď sa nepredávalo v kamenných predajniach, vlani vzrástli medziročne o desať percent,“ potvrdil produktový manažér Kasa.cz Petr Štursa.

Napríklad pražské obchodné centrá Chodov, Černý most či Metropole Zličín zostanú v pondelok otvorené. Rovnako tak outletové centrum Freeport v Hatích na Znojemsku. Tamojších 55 obchodov zostane otvorených, ostatných 18 väčších predajní sa zákazníkom uzavrie. Vďaka obmedzeniu predaja tak centrum očakáva straty tržieb aj návštevnosti.

„Na Veľkonočný pondelok očakávame až 50-percentný pokles tržieb. Počet návštevníkov by sa mohol znížiť o 30 percent,“ dodal Jan Procházka z Freeport Fashion Outlet.

Obchody v Česku musia podľa novej legislatívy zavrieť na Nový rok, Veľkonočný pondelok, 8. mája, 28. septembra, 28. októbra, 25. a 26. decembra. Na Štedrý deň môžu mať otvorené do 12:00. Zákaz predaja sa nevzťahuje na obchody s predajnou plochou do 200 metrov štvorcových, lekárne, čerpacie stanice, obchody na letiskách či staniciach, alebo na predajne v nemocniciach. Podnikateľské zväzy už kvôli norme podali ústavnú sťažnosť.

Podľa prieskumu spoločnosti GfK Česi pred sviatkami najčastejšie nakupujú na Zelený štvrtok a Veľký piatok. Veľké žatvy zažívajú hlavne obchody s potravinami.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Česko