Čína vlani rástla o 6,7 percenta, najpomalšie za 26 rokov

Čínska ekonomika vlani medziročne vytvorila hrubý domáci produkt vyšší o 6,7 percenta, čo je najhorší výsledok za štvrťstoročie.

17.04.2017 12:17
debata (13)

Rast v prvom štvrťroku však prekonal očakávania expertov.Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v prvom štvrťroku zrýchlilo v medziročnom porovnaní na 6,9 percenta z 6,8 v predchád­zajúcich troch mesiacoch, informoval v pondelok čínsky štatistický úrad.

Ekonomiku podporili vyššie výdavky vlády do infraštruktúry a rozmach realitného sektora podporený veľkými pôžičkami od bánk.

Za celý minulý rok druhá najväčšia ekonomika sveta vzrástla o 6,7 percenta, čo bol najpomalší rast za 26 rokov. Na tento rok predpovedá čínska vláda ďalšie celkové spomalenie, a to na 6,5 ​​percenta uviedla agentúra AFP.

Terajšie štvrťročné zrýchlenie je už druhé za sebou. Vo štvrtom štvrťroku bol tiež zaznamenaný rast o jednu stotinu percentuálneho bo­du.

Priemyselná výroba v marci stúpla medziročne o 7,6 percenta. Investície do nehnuteľného majetku stúpli medziročne o 9,1 percenta, do fixného kapitálu o 9,2 percenta a maloobchodné tržby vzrástli o 10 percent.

Čínska ekonomika stabilne spomaľuje, pretože vláda sa snaží podporiť domácu spotrebu a obmedziť závislosť na obchode a investíciách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP