Ľudia pri osobnom bankrote čelia špekulantom

O možnosť osobného bankrotu sa začínajú zaujímať tisícky Slovákov. Od začiatku marca sa totiž dá jednoduchšie zbaviť všetkých dlhov. O možnosti osobného bankrotu sa doteraz v Centrách právnej pomoci informovalo 8 500 ľudí. Obrovský záujem ľudí sa snažia využiť špekulanti, ktorí ľuďom ponúkajú za 250 eur pomoc pri osobnom bankrote, aj keď túto službu zadarmo poskytujú štátni úradníci.

18.04.2017 09:00
debata (2)

„Čoraz viac obchodných spoločností ponúka jednotlivcom prostredníctvom mandátnej zmluvy pomoc s osobným bankrotom. Dokonca aj niektorí advokáti ponúkajú poradenstvo pri oddlžení a samozrejme za túto službu si nechajú zaplatiť,“ upozornila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Podľa zákona sa pritom osobný bankrot dá vyhlásiť jedine na základe žiadosti spracovanej Centrom právnej pomoci.

„V ňom štátom platení právnici poskytujú bezplatné konzultácie a pomáhajú so zostavením žiadosti o osobný bankrot. Preto akékoľvek peniaze zaplatené za pomoc s vybavovaním žiadosti o osobný bankrot sú vyhodené do vzduchu,“ dodala Žitňanská.

Ministerstvo spravodlivosti zvažuje v budúcnosti aj právne zakročiť proti firmám, ktoré sa snažia zarobiť na nevedomosti dlžníkov a takto parazitovať na zlej finančnej situácii mnohých Slovákov. Na päťmiliónovom Slovensku sa aktuálne vymáhajú až tri milióny exekúcií. Navyše za posledné roky sa počet exekúcií každý rok zvyšuje o 600-tisíc a pre špekulantov tak vzniká zaujímavý trh.

„Za prvý mesiac fungovania dostupnejších osobných bankrotov sa o možnosti ich využitia osobne informovalo 2 800 ľudí, ďalších 5-tisíc zisťovalo informácie telefonicky a 700 osôb prostredníctvom e-mailu,“ priblížila záujem Slovákov o osobné bankroty riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kováčechová.

Pre nečakaný záujem ľudí sa najbližšie voľné termíny osobných konzultácií posúvajú až na mesiac august. Štátom platení právnici totiž musia pripraviť všetky podklady na vyhlásenie osobného bankrotu. Jednotlivé centrá právnej pomoci sa nachádzajú v 12 slovenských mestách, konkrétne v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Žiari nad Hronom, Liptovskom Mikuláši, Rimavskej Sobote, Prešove, Košiciach, vo Svidníku a v Humennom.

„Záujem o vyhlásenie osobného bankrotu majú rôzne typy ľudí od neúspešných podnikateľov až po dôchodcov s dlhmi voči nebankovým spoločnostiam. Z už spracovaných žiadostí má 530 ľudí záujem o vyhlásenie konkurzu a len 38 o splátkový kalendár,“ dodala Kováčechová.

Od začiatku marca sa dá osobný bankrot vyhlásiť dvoma spôsobmi, a to konkurzom alebo oddlžením. V konkurze zadlžený človek síce príde o celý svoj majetok, ale na druhej strane sa zbaví aj všetkých svojich dlhov. Zároveň štát z vydraženého majetku nechá zbankrotovanému človekovi sumu 10-tisíc eur. Peniaze slúžiace na pokrytie výdavkov s bývaním budú uložené na špeciálnom bankovom účte a oddlžený človek si každý mesiac môže čerpať sumu vo výške 250 eur. K vyčerpaniu všetkých peňazí tak príde po uplynutí 40 mesiacov.

Druhou možnosťou osobného bankrotu je využitie takzvaného splátkového kalendára, ktorý dlžníka nepripraví o celý jeho majetok. Pri využití tejto možnosti musí dlžník v priebehu 5 rokov uhradiť minimálne 30 percent svojich dlhov. Podľa zákona sa osobný bankrot dá vyhlásiť len raz za 10 rokov.

V praxi vyhlásenie osobného bankrotu zbaví ľudí najmä dlhov voči nebankovým spoločnostiam. „Vyhlásením konkurzu je nevymáhateľné príslušenstvo pohľadávky, ktoré prevyšuje 5 percent z istiny za rok. Teda vymáhať sa nebudú dať všetky premrštené úroky z omeškaní. Ďalej sa napríklad nebudú dať vymáhať pohľadávky zo zmenky a zmluvné pokuty, ktoré sa vyhlásením konkurzu stanú nevymáhateľnými a zlikvidujú sa,“ priblížila Kováčechová.

Vyhlásenie osobného bankrotu stojí 500 eur a potrebné peniaze požičia chudobným ľuďom štát. Tento dlh musí dlžník štátu splatiť za 3 roky prostredníctvom pravidelných mesačných splátok vo výške 14 eur. Ak sa tak nestane, opäť môže prísť k zrušeniu osobného bankrotu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #osobný bankrot