Za salmonelu padajú v Brazílii obvinenia

Pre škandál so salmonelou, ktorú v kuracine poslali do sveta z Brazílie, padajú v juhoamerickej krajine hlavy. Brazílska polícia obvinila podľa miestnych médií zatiaľ viac ako 60 ľudí.

19.04.2017 07:00
hydina, kuracie mäso, kuracina Foto: ,
Hygienici našli pri svojich kontrolách koncom marca a začiatkom apríla až v 982 zariadeniach mäso pôvodom z Brazílie.
debata (4)

Sú medzi nimi manažéri podnikov, ktorí podplácali hygienikov, kontrolórov a politikov, aby získali osvedčenie pre svoje nevyhovujúce mäso. Celkovo 21 ton pochybnej kuraciny sa dostalo aj na Slovensko. Úrady predaj brazílskeho mäsa stiahli a hygienici robia kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých už našli mäso so salmonelou.

Brazília tvrdí, že kauza sa nebude opakovať a v podobnom duchu sa vyjadril aj brazílsky veľvyslanec na Slovensku Luís Antonio Balduín Carneiro. „Niektorí skončili vo väzení, proti niektorým sa vedie súdny proces. Tieto spoločnosti už nemajú viac povolenie na vývoz, keďže pre Brazíliu ide o veľmi dôležité odvetvie. Mäso vyvážame do viac ako 150 krajín,“ povedal veľvyslanec.

Škandál na Slovensku prepukol koncom marca. Mäso bolo distribuované aj do obchodov, jedální aj do 54 reštaurácií a štátny potravinový dozor ho nariadil okamžite stiahnuť. Úrad verejného zdravotníctva SR naďalej robí kontroly a zistil prítomnosť rôznych druhov salmonely.

„V troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobratých v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu bola vykonaná sérotypizácia v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR a bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg,“ informoval úrad. Zároveň v jednej vzorke mäsa pôvodom z Brazílie bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Minnesota.

Salmonela je baktéria, ktorá sa u hydiny objavuje úplne prirodzene. Bežne sa nachádza v jej tráviacom trakte, vyskytuje sa cez trus aj v prostredí a býva označovaná často ako choroba špinavých rúk.

K príznakom salmonelózy patrí zvýšená teplota alebo horúčka, nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a hnačka. Proti príznakom salmonely sa dá brániť riadnou tepelnou úpravou mäsa. Hovoriť o výživových hodnotách v prípade takejto potraviny je však vysoko otázne.

Kde napokon skončilo celých 21 ton pochybnej kuraciny známe zatiaľ nie je. Od 23. 3. do 12. 4. 2017 vykonali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR spolu 4 920 kontrol v 4 671 zaria­deniach spoločného stravovania, pričom v 982 zariadeniach bolo zistené mäso, resp. mäsové výrobky pôvodom z Brazílie.

Najčastejšie podľa úradu išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlbokomrazené a kuracie rezne hlbokomrazené – v celkovom množstve 28 253 kg. Zároveň 1 367 zariadení spoločného stravovania bolo kontaktovaných telefonicky, prípadne e-mailom. Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva bolo odobratých 80 vzoriek a vykonaných 308 laboratórnych vyšetrení na kontrolu brazílskeho mäsa.

Brazílski vyšetrovatelia podľa TA3 zistili, že obvinení používali kyseliny a ďalšie chemikálie vrátane karcinogénnych, aby zamaskovali, že mäso je pokazené. Výrobcovia tiež do kuracieho mäsa primiešavali zemiaky, vodu, dokonca aj lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonelózy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #salmonela #brazílske mäso