Štátni nominanti v podnikoch budú mať nové povinnosti

Zástupcovia štátu v spoločnostiach, ktoré ovláda štát, budú mať nové povinnosti. Ministerstvo hospodárstva SR totiž mení pravidlá pre činnosť zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, ktoré prijala vláda Ivety Radičovej.

19.04.2017 12:21
debata (3)

Vládny kabinet s novými pravidlami výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu súhlasil. 

Prijatím nových pravidiel by sa podľa ministra hospodárstva Petra Žigu malo napríklad zabrániť podobnej situácii, aká bola na začiatku roka v otázke chaosu s cenami energií. „Patrí to do skupiny opatrení, ktoré sme prijali po januárovej energetickej kríze. Nominanti štátu sa doteraz správali podľa nejakého nariadenia vlády, ale v zásade informovať svojho akcionára bolo na ich dobrovoľnom rozhodnutí. Teraz sme im dali povinnosť, aby v zásadných otázkach informovali svojho akcionára vopred,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister Žiga.

Zástupca štátu bude po novom povinný informovať ministerstvo, ktoré ho do funkcie nominovalo, o termíne každého zasadnutia orgánu spoločnosti. Na požiadanie bude musieť predložiť podklady a materiály súvisiace so zasadnutím a informovať o záležitostiach spoločnosti, ktoré majú byť predmetom rokovania orgánu.

Nominant štátu bude musieť zodpovednému ministerstvu bezodkladne predložiť návrhy na zvýšenie alebo zníženie základného imania spoločnosti, návrhy na zmenu stanov spoločnosti a návrhy na uzatvorenie zmlúv týkajúcich sa nadobudnutia, prevodu alebo zaťaženia akcií spoločností. Taktiež bude povinný bezodkladne informovať ministerstvo o návrhoch cien a iných návrhoch v konaní o cenovej regulácii pred Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a Radou pre reguláciu, o návrhoch na uzatvorenie zmlúv so spriaznenými osobami a návrhoch na uzatvorenie zmlúv týkajúcich sa nadobudnutia, prevodu alebo zaťaženia nehnuteľného majetku spoločnosti.

„Taktiež budú musieť zástupcovia štátu poskytnúť zápisnicu z každého zasadnutia orgánu spoločnosti, ktorého je členom, či zabezpečiť základné informácie o hospodárení spoločnosti potrebné pre tvorbu rozpočtu verejnej správy spolu s komentárom k základným ekonomickým ukazovateľom, ako aj špecifikáciou a kvantifikovaním významných vplyvov na hospodárenie spoločnosti, a to bez zbytočného odkladu, odkedy tieto informácie získa,“ uviedol rezort hospodárstva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #energetika