Pri zásielkach z tretích krajín bude colné konanie elektronické

Od mája sa budú dať colné dokumenty pri objednávaní zásielok z tretích krajín vybaviť už len elektronicky.

19.04.2017 14:02
debata (2)

Colné dokumenty pri objednávaní zásielok z Ameriky či Ázie sa od mája budú dať vybaviť už iba elektronicky. Upozorňuje na to finančná správa. Nevyhnutnosťou na elektronickú komunikáciu s colným úradom je pritom kvalifikovaný elektronický podpis a registrácia. Inak to za kupujúceho môže vybaviť aj prepravca.

Nevyhnutnosť elektronickej komunikácie bude od mája platiť pre občanov, ak si objednajú tovar pre vlastnú potrebu z tretej krajiny v hodnote nad 22 eur prostredníctvom súkromnej kuriérskej spoločnosti. „V praxi to znamená, že ak si objednáte napríklad elektroniku či oblečenie z Ázie či Ameriky, podklady, ktoré teraz dokladáte colníkom v papierovej forme, budú od mája už len elektronicky,“ informuje finančná správa. Ako dodáva, ide o zásielky, ktoré na Slovensko prídu inak ako Slovenskou poštou, čiže prostredníctvom súkromných kuriérskych spoločností, ako sú napríklad FedEx, DHL, UPS, DPD a iné.

Základom pre colné konanie bude podľa finančnej správy kvalifikovaný elektronický podpis, ktorý je zadarmo napríklad súčasťou nového elektronického občianskeho preukazu. Tento podpis je potrebné si aktivovať na stránke www.slovensko.sk, následne je potrebné zaregistrovať sa v Centrálnom elektronickom priečinku www.cep.financnasprava.sk a tiež podať žiadosť o zápis do Centrálneho registra finančnej správy.

„V prípade, ak občan nebude chcieť elektronické colné konanie absolvovať sám, môže to za neho urobiť súkromný prepravca, ktorý mu doručuje zásielku. Obvykle je táto služba spoplatnená,“ dodáva finančná správa. Povinné elektronické colné konanie v dovoze sa pritom týka aj firiem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #Finančná správa