Štúdia: Do 5 rokov bude mať v Nemecku prácu každý druhý utečenec

Podľa nemeckých vedcov bude mať do piatich rokov každý druhý utečenec prácu. Začlenenie nových imigrantov na trhu práce sa darí lepšie ako v 90. rokoch a po roku 2000, vyplýva zo štúdie norimberského ústavu pre výskum pracovného trhu (IAB).

21.04.2017 10:07
debata (26)

Za ďalších desať rokov už by malo byť zamestnaných 70 percent utečencov, ktorí dorazia do Nemecka, predpokladá IAB.

Podľa štúdie sa vypláca väčšia podpora utečencov. Pretože ich ale v poslednom čase do Nemecka prišlo oveľa viac než predtým, bude si ich aj viac vzájomne konkurovať pri hľadaní pracovného miesta.

V súčasnej dobe prebieha integrácia utečencov na pracovnom trhu podľa očakávania. Z práceschopných žiadateľov o azyl, ktorí do Nemecka prišli v roku 2015, mal do polovice roka 2016 zamestnanie každý desiaty. Z tých, ktorí prišli v roku 2014, pracovalo do minulého leta 22 percent. Z prichádzajúcich z roku 2013 potom našla prácu tretina, cituje agentúra DPA.

Ak by sa ale odčítali utečenci, ktorí pracovali ako odmeňovaní stážisti, a boli teda prijatí len krátkodobo na prax, bola by čísla o tretinu až polovicu nižšie, priznáva IAB. Údaje vychádzajú z dotazníkového prieskumu medzi utečencami, ktoré sa uskutočnilo v roku 2016.

Čísla sa kryjú so štatistikou spolkového úradu práce Bundesagentur für Arbeit (BA). Podľa BA malo do konca roka 2016 prácu 12 percent utečencov, ktorí do Nemecka prišli v roku 2015 a 2016.

Hlavnými krajinami pôvodu nových utečencov sú Afganistan, Eritrea, Irak, Irán, Nigéria, Pakistan, Somálsko a Sýria.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nemecko #utečenci #migrácia