Ovocinári zatiaľ aprílové mrazy zvládajú

Aprílové mrazy zatiaľ ovocinárom nespôsobujú rozsiahle škody na úrode ako v minulom roku. Podľa Ovocinárskej únie Slovenska, uplynulú noc zo štvrtka na piatok pracovali v sadoch stovky ovocinárov. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

21.04.2017 14:08
debata

„Niektorí podnikatelia škody budú mať. Po dnešnej noci však nemôžeme hovoriť o žiadnych katastrofálnych stratách, aké sme zaznamenali pred rokom. Nič sa však pre nás ešte nekončí, pred nami sú ešte ďalšie mrazivé noci,“ zhodnotil v piatok situáciu predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga. Pestovatelia tak ostanú v sadoch aj ďalšie noci.

Podľa Holéciovej ovocinári očakávali v noci zo štvrtka na piatok nižšie teploty. Napríklad vo Veselom pri Piešťanoch namerali v noci pri zemi mínus 3,4 °C. Hraničná teplota, pri ktorej už dochádza k poškodeniu na pletivách, je mínus 1°C. Ovocinári preto nasadili počas avizovanej kritickej noci všetku dostupnú techniku a materiál, ktorým zohrievali sady.

„Vzduch zohrievali parafínovými sviecami, ktoré zo Španielska a Maďarska pre všetkých ovocinárov na Slovensku doviezlo 11 kamiónov. Pálili slamu, využívali kvapôčkovú protimrazovú závlahu. Zohriať vzduch pomohlo aj vykosenie trávy pri kmeňoch stromov, pretože teplý vzduch z pôdy mohol ľahšie stúpať hore a trávnik tak nepôsobil ako izolácia,“ uviedla Holéciová. Ovocinári hodnotili práce počas noci ako náročné, ale úrodu zatiaľ ochránili.

Pestovatelia ročne vybudujú približne 20 hektárov protimrazovej závlahy. Ako ďalej Holéciová priblížila, vybaviť jeden hektár sadov takouto špeciálnou závlahou je pre ovocinárov nákladná investícia, stojí okolo 12 tisíc eur.

V Malokarpatskej vinohradníckej oblasti klesla túto noc teplota vzduchu na mínus 1 °C, čo podľa vinohradníka Jána Hacaja nie je až také dramatické. Lokálne však mohla teplota klesnúť ešte nižšie, najmä pri vodných zdrojoch potokov. Situáciu vinohradníci stále mapujú, uzavrela Holéciová.

debata chyba
Viac na túto tému: #mráz #ovocinári