Súd v USA uložil Volkswagenu pokutu 2,8 miliardy USD

Americký federálny súd prikázal automobilke Volkswagen zaplatiť pokutu 2,8 miliardy USD pre falšovanie emisných testov dieselových motorov.

21.04.2017 17:53
debata (4)

Federálny sudca Sean Cox v Detroite tak schválil dohodu medzi Volkswagenom a americkým ministerstvom spravodlivosti. Rozhodnutie prijal v piatok, šesť týždňov po priznaní Volkswagenu, že klamal americké úrady, keď v približne 600 tis. dieselových vozidlách používal softvér, pomocou ktorého sa vyhýbal dodržiavaniu amerických pravidiel v oblasti emisií.

V osobitnom občiansko-právnom spore s federálnou vládou sa Volkswagen tiež zaviazal k zaplateniu pokuty 1,5 mld. USD. Koncern musí v USA ďalej vyčleniť 11 mld. USD na spätné odkúpenie áut zasiahnutých emisnou kauzou a iné kompenzácie pre ich majiteľov.

Volkswagen v septembri 2015 priznal, že inštaloval softvér, ktorý aktivoval kontrolu emisií počas úradných testov a vypínal ju počas riadnej cestnej premávky. Americké regulačné úrady začali vec prešetrovať po tom, ako Univerzita Západnej Virgínie zistila rozdiely medzi emisiami počas testovania a v reálnej premávke.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie