Obchodná dohoda EÚ a USA je opäť v hre, Trump je prístupnejší

Americký prezident Donald Trump zmiernil svoj odpor voči obchodnému vyjednávaniu s Európskou úniou ako celkom, keď pokusy o dohodu s jednotlivými členskými štátmi zlyhali. Napísal to v sobotu britský denník The Times.

22.04.2017 14:48
debata (15)

Pokiaľ ide o obchodné rozhovory, ocitla sa Británia až na druhom mieste za kontinentálnym európskym blokom, tvrdí denník s odvolaním sa na svoje washingtonské zdroje.

Pokusy amerických činiteľov začať rokovania o obchodnej dohode s jednotlivými štátmi únie zlyhali, napísal The Times. Podiel na zmene amerického stanoviska mala hlavne nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá minulý mesiac v súkromnom rozhovore Trumpa presvedčila, že vyjednanie obchodnej dohody USA s EÚ bude jednoduchšie, než Biely dom predpokladal.

Trumpova vláda tak dospela k názoru, že obchodná dohoda s EÚ, ktorý by bola založená na bezcolnej výmene tovarov a služieb, je pre americké záujmy dôležitejšia ako zmluva s Britániou, ktorá úniu opúšťa. Takzvané Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), ktoré Trump po volebnom víťazstve odmietal prijať, môže podľa britského denníka byť znovu oživené, prípadne môžu byť predložené nové návrhy.

Európska únia je najväčším americkým obchodným partnerom. Hodnota vlaňajšieho amerického vývozu dosahovala 270 miliárd dolárov, z EÚ americké firmy vlani doviezli tovar za 417 miliárd. Export z USA do Británie v rovnakej dobe dosahoval hodnotu 55 miliárd dolárov, dovoz 54 miliárd.

Trump sa pri marcovej návšteve Merkelovej svojej nemeckej partnerky „desaťkrát pýtal, či je možné dojednať obchodnú dohodu (USA) s Nemeckom. Zakaždým odpovedala, že jediným partnerom môže byť EÚ,“ napísal The Times s odvolaním sa na nemeckých politikov. „Keď sa spýtal jedenástykrát, konečne mu to došlo,“ dodal denník.

Pred vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA Američania pri rokovaní o TTIP s Európou pokročili. Keď ale Trump vyhral, ​​zdalo sa, že dohoda je mŕtva. Šesť súčasných alebo bývalých obchodných vyjednávačov z USA, EÚ a Británie ale teraz potvrdilo, že Biely dom od volieb svoj postoj upravil, napísal The Times.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #TTIP #Donald Trump