Štáty MMF vyradili boj proti protekcionizmu zo záväzkov

Členské krajiny Medzinárodného menového fondu (MMF) v sobotu sľúbili, že sa budú usilovať o zníženie ekonomických nerovnováh vo svete. Ich vyhlásenie však neobsahuje predchádzajúci záväzok, že budú vzdorovať všetkým formám protekcionizmu. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.04.2017 07:51
debata (2)

Mnohé krajiny sa v poslednej dobe obávajú protekcionistických tendencií nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten vyhlasuje, že ochráni americký priemysel pred zahraničnou konkurenciou, najmä pred prílivom lacného tovaru z Mexika a z Číny. Snaží sa prinútiť firmy k výrobe v Spojených štátoch a hrozí zavedením vysokých dovozných ciel.

Členovia MMF sa naďalej zaväzujú, že sa zdržia devalváciou domácich mien s cieľom získať konkurenčnú výhodu na medzinárodnom trhu. „Budeme tiež spolupracovať na znížení globálnych nerovnováh,“ píše sa vo vyhlásení Medzinárodného menového a finančného výboru (IMFC), ktorý určuje stratégiu MMF.

Menový fond tento týždeň predpovedal, že tempo rastu svetovej ekonomiky sa v tomto roku zrýchli na 3,5 percenta z vlaňajších 3,1 percenta. Zároveň však varoval, že hospodárske oživenie ohrozujú protekcionistické tendencie v medzinárodnom obchode.

„Najvýznamnejšou hrozbou je obrat smerom k protekcionizmu, ktorý by viedol k obchodnej vojne,“ uviedol hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #protekcionizmus