Európske akcie silno rastú, trhy potešili francúzske voľby

Európske akcie začali týždeň silným rastom v reakcii na víťazstvo centristického kandidáta Emmanuela Macrona v prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku.

24.04.2017 12:52
debata

Index parížskej burzy CAC 40 si krátko predpoludním pripisoval viac ako štyri percentá a hlavný index nemeckých akcií DAX sa vďaka takmer trojpercentnému rastu vyšplhal na rekordné maximum. Paneurópsky akciový index STOXX 600 vykazoval nárast o takmer dve percentá. Euro však prišlo o časť počiatočných ziskov, ktoré ho vyniesli až na päťmesačné maximum.

Macron v druhom kole zvedie súboj s kandidátkou krajnej pravice Marine Le Penovú, ktorá vo svojej kampani sľubovala odchod Francúzska z eurozóny a návrat francúzskeho franku. Trhy sa obávali, že s Le Penovou by do druhého kola mohol namiesto Macrona postúpiť kandidát krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon, ktorý patrí tiež medzi euroskeptikov.

„Na finančných trhoch sa rozptýlili obavy z eurofóbneho prezidenta,“ uviedol analytik Pascale Auclair zo spoločnosti La Francaise Asset Management. „Domnievam sa, že ľudia si budú celkom istí tým, že Macron v druhom kole vyhrá, čo znamená pre trh úľavu,“ upozornil analytik Paul Lambert zo spoločnosti Insight Investment Management.

Za rastom na európskych burzách sú najmä bankové spoločnosti. Akcie francúzskej banky Société Générale, nemeckého konkurenta Commerzbank aj talianskeho rivala UniCredit si pripisujú vyše osem percent. Hore zamierili tiež francúzske stavebné firmy Saint-Gobain a Vinci, napísala agentúra Reuters.

Euro v úvode obchodovania v Ázii v bezprostrednej reakcii na volebné výsledky posilnilo voči doláru až o dve percentá na 1,0940 USD, teda na najvyššiu úroveň od 10. novembra. Neskôr však o časť ziskov prišlo a okolo 11:30 SELČ sa predávalo za 1,0875 USD. Oproti piatkovému záveru tak vykazovalo nárast o zhruba 1,4 percenta.

V reakcii na volebné výsledky výrazne oslabil japonský jen, ktorý je investormi využívaný ako bezpečné útočisko v období neistoty. Slabší kurz jenu podporil japonské akcie. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei uzavrel pondelkové obchodovanie s nárastom o 1,4 percenta a počas dňa stúpol na takmer trojtýždňové maximum.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #eurozóna