USA sa chystajú uvaliť antidumpingové clá na drevo z Kanady

Spojené štáty uvalia predbežné antidumpingové clá na dovoz mäkkého stavebného dreva z Kanady v priemernej výške 20 percent. Uviedol to americký minister obchodu Wilbur Ross.

25.04.2017 09:37
debata

Vyostril tak dlhodobý obchodný spor medzi oboma krajinami. Kanada tento zámer odsúdila a sľúbila, že bude právnou cestou chrániť záujmy svojho drevárskeho priemyslu.

Plán na zavedenie antidumpingových ciel prichádza v čase, keď sa USA, Kanada a Mexiko pripravujú na rokovania o novej podobe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). O zmenu či prípadné zrušenie dohody usiluje americký prezident Donald Trump, podľa ktorého NAFTA vedie k zániku pracovných miest v Spojených štátoch.

Ohlásená clá sa týkajú dovozu v hodnote okolo 5,66 miliardy amerických dolárov (približne 140 miliárd Sk) ročne. Kanadský dolár sa v reakcii na Rossovo vyhlásenie prepadol na takmer štvormesačné minimum voči doláru americkému, napísala agentúra Reuters. Podľa Rossa sa spor týka kanadských provincií, ktoré poskytujú nepoctivé výhody pri ťažbe dreva a umožňujú jeho predaj za neprimerane nízku cenu. Kanadská vláda takáto obvinenia odmieta a upozorňuje, že clá zvýši náklady na výstavbu a renováciu domov v USA. Mnohé krajiny sa v poslednej dobe obáva protekcionistických tendencií nového amerického prezidenta Trumpa. Ten vyhlasuje, že ochráni americký priemysel pred zahraničnou konkurenciou, najmä pred prílivom lacného tovaru z Mexika a z Číny. Snažia sa prinútiť firmy k výrobe v Spojených štátoch a hrozí zavedením vysokých dovozných ciel.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada