Na Slovensku v apríli vyrobili desaťmiliónte auto

Automobilky na Slovensku vyrobili už desať miliónov vozidiel. Ročná výroba by v roku 2017 opäť mala prekročiť hranicu jedného milióna.

27.04.2017 12:06
debata

Výroba áut na Slovensku by v tomto roku znovu mala prekročiť hranicu jedného milióna vozidiel. Informoval o tom vo štvrtok Zväz automobilového priemyslu.

Vlani z výrobných liniek slovenských závodov troch automobiliek zišlo rekordných 1,04 milióna áut, krajina si tak v prepočte na obyvateľa udržala pozíciu svetovej jednotky v produkcii vozidiel.

Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov ekonomiky Slovenska. Svoje továrne tu majú kórejská automobilka Kia, ďalej nemecký Volkswagen a francúzsky koncern PSA. Na Slovensku podniká tiež viac ako 300 dodávateľov komponentov pre automobily.

„Rok 2017 je pre automobilovú výrobu na Slovenskú výnimočný aj tým, že v apríli bolo vyrobené ‚jubilejné‘ desaťmiliónte slovenských auto. Tento významný míľnik je jednoznačným dôkazom, že transformácia Slovenska na mekku automobilového priemyslu bola krokom správnym smerom, ktorý našej krajine prináša prosperitu,“ uviedol prezident zväzu Juraj Sinay.

Rekordné výsledky vlani vo výrobe dosiahla továreň automobilky Kia, ale aj PSA, ktorá počíta s ďalším rastom produkcie aj tento rok. Výroba áut v továrni Volkswagenu, ktorý v krajine v roku 2016 investoval rekordných 550 miliónov eur, naopak, mierne klesla.

Odvetvie výroby áut posilní svoju pozíciu v slovenskom hospodárstve po dokončení továrne britskej automobilky Jaguar Land Rover, ktorá stavia závod na juhu Slovenska.

Automobilový priemysel na Slovensku už dlhší čas zápasí s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Podniky z tohto odvetvia budú podľa odhadu do roku 2020 potrebovať 14 000 nových zamestnancov a už teraz si niektoré z nich pomáhajú zamestnávaním cudzincov. Otvorenie slovenskom trhu pracovníkom zo zahraničia zväz automobilového priemyslu ale nepokladá za systémové riešenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Združenie automobilového priemyslu