Gazprom pýta viac za plyn. Od Kyjeva žiada už 37 miliárd USD

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zvýšila svoju požiadavku voči ukrajinskej energetickej firme Naftogaz na vyrovnanie údajného dlhu za dodávky plynu. Teraz od Naftogazu žiada už 37 miliárd dolárov za dodávky plynu od roku 2012 namiesto pôvodných 31,8 miliardy USD. Ruská firma podľa svojho štvrtkového vyjadrenia očakáva, že o veci rozhodne 30. júna štokholmský arbitrážny súd.

27.04.2017 22:43
debata (53)

Spoločnosť Naftogaz tvrdí, že cena ruského plynu je premrštená. Sama od Gazpromu žiada 14,2 miliardy dolárov.

Ukrajina prestala odoberať ruský plyn v novembri 2015 práve pre nezhody o cene. Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym.

Naftogaz sa tiež plánuje pripojiť k žalobe poľského podniku PGNiG na Súdny dvor Európskej únie. Sťažujú sa na rozhodnutie Európskej únie zrušiť Gazpromu limit pre využívanie kapacity plynovodu OPAL.

Spory medzi Moskvou a Kyjevom týkajúce sa dodávok plynu mali v minulosti dopad aj na tranzit tejto suroviny z Ruska do európskych krajín. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre mnohé z nich vrátane Slovenskej republiky. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Naftogaz