Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v apríli

Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v apríli. Indikátor ekonomického sentimentu klesol podľa údajov Štatistického úradu SR o 0,6 bodu na 104 bodov.

28.04.2017 10:29
debata

Na vývoj indikátora nepriaznivo vplývalo zníženie dôvery v priemysle v aktuálnom mesiaci a v priemysle, službách a čiastočne i medzi spotrebiteľmi minulý mesiac. Aktuálne indikátor dosiahol hodnotu dlhodobého priemeru a prevyšuje výsledok rovnakého obdobia minulého roka o 1,2 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v apríli oproti marcu znížil o dva body na hodnotu dva body. Vývoj indikátora ovplyvnili hlavne rast zásob priemyselných výrobkov a pokles objednávok. V apríli indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 1,5 bodu na mínus 6,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 19,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v apríli v porovnaní s marcom o 2,6 percentu­álneho bodu na hodnotu 12,3 bodu vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v apríli vzrástol, keď jeho hodnota 14 bodov sa v porovnaní s marcom zvýšila o 4,3 percentu­álneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívne.

Spotrebiteľská atmosféra sa už tretí mesiac po sebe podľa úradu príliš nezmenila. V apríli sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 6,9 bodu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 0,5 bodu, a to najmä v dôsledku poklesu pesimizmu pri laickej prognóze vývoja hospodárskej situácie v krajine. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 2,8 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada