Banky na Slovensku zarobili o štvrtinu viac než pred rokom

Bankám na Slovensku sa aj v čase nízkych úrokových sadzieb darí. Bankový sektor v prvom štvrťroku zvýšil čistý zisk medziročne o viac ako pätinu na takmer 165 miliónov eur.

28.04.2017 12:07
debata (28)

K zlepšeniu hospodárenia peňažných ústavov prispela aj nižšia tvorba rezerv a opravných položiek. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila slovenská centrálna banka.

Čistý úrokový výnos slovenských bánk, ktorý je hlavným zdrojom ich príjmov, klesol za obdobie od januára do konca marca oproti rovnakému obdobiu vlani o 3,8 percenta na 431,95 milióna eur. Naopak, na poplatkoch a províziách zarobili o 4,4 percenta viac, a to 132,7 milióna eur.

Banky na Slovensku zvýšili celkový objem poskytnutých úverov klientom v porovnaní s predchádzajúcim rokom o viac ako desatinu, vklady v bankách rástli pomalším tempom.

Centrálna banka vlani upozornila, že bankový sektor v krajine tento rok a v ďalších dvoch rokoch zaznamená výraznejší pokles zisku a že peňažné ústavy budú musieť obmedziť vyplácanie dividend.

Najväčšie peňažné ústavy na Slovensku patria zahraničným bankovým skupinám. Tie do slovenských bankového sektora vstúpili, keď krajina v minulosti peňažné ústavy oddlžila a ponúkla investorom.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #banky