Volkswagen dá na vývoj motorov 20 miliárd eur

Nemecký automobilový koncern Volkswagen chce v nasledujúcich rokoch investovať až dve desiatky miliárd eur do vývoja spaľovacích a elektrických motorov.

29.04.2017 08:41
debata

Povedal to v piatok generálny riaditeľ skupiny Matthias Müller. Najväčšia európska i svetová automobilka sa tým chystá na ďalšie sprísňovanie emisných noriem.

Vlani Volkswagen v snahe o prekonanie škandálu s obchádzaním emisných testov oznámil novú stratégiu, v ktorej sa chce oveľa viac zamerať na elektrické automobily a nové formy mobility. Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do približne 11 miliónov naftových automobilov inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Škandál znamená pre firmu vysoké náklady a skupina teraz musí obmedzovať výdavky vo všetkých oblastiach a zároveň investovať do svojej transformácie.

Počas piatich rokov vloží Volkswagen do zvýšenia efektívnosti a zníženia spotreby spaľovacích motorov o 10–15 percent asi desať miliárd eur. Reaguje tým na očakávané sprísňovanie emisných noriem v Európe, USA aj Číne, uviedol Müller.

Do vývoja elektrických motorov a novej generácie hybridných vozidiel pre americký trh Volkswagen svoje investície zvýši na zhruba deväť miliárd eur. Minulých päť rokov spoločnosť do bezemisných technológií investovala tri miliardy eur.

Volkswagen sa vo vývoji motorov zamerá aj na úsporu nákladov. Počet typov motorov pre vozidlá určené pre masový trh sa do roku 2020 zníži až o 40 percent, povedal šéf skupiny podľa agentúry Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie #motor