Schäuble: Grécko urobilo v reformách solídny pokrok

Grécko dosiahlo pri zavádzaní reforiem solídny pokrok, vďaka ktorému by mohla byť krajine už čoskoro uvoľnená ďalšia finančná pomoc. V rozhovore s novinármi z mediálnej skupiny Funke to povedal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

30.04.2017 20:00
debata

„Ak grécka vláda presadí všetky dohody, európski ministri financií môžu dokončiť preskúmanie 22. mája a čoskoro potom uvoľniť ďalšiu splátku,“ povedal novinárom Schäuble.

Grécko a jeho zahraniční veritelia sa predbežne dohodli na ďalšom uvoľnenie pomoci v objeme zhruba sedem miliárd eur na zasadnutí ministrov financií eurozóny tento mesiac. Ministri financií ale túto tranžu neuvoľnis, ak nebude dokončená kontrola plnenia programu.

Na otázku, prečo je tak optimistický, že pomoc by mohla byť uvoľnená už čoskoro, Schäuble povedal, že spôsob rokovania je veľmi odhodlaný. Grécka vláda okrem toho uviedla, že bude dôraznejšie upravovať dôchodky podľa ekonomickej situácie a že tiež plánuje zlepšiť výber daní.

„Nie je to ľahké – to viem. Chcú tiež zlepšiť systém výberu daní, takže príjmy z daní sa od roku 2020 budú opäť zvyšovať,“ citovala Schäubleho agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Wolfgang Schäuble