Európske mestá súperia o londýnske banky

Banky so sídlom v Londýne sa rozhodnú do dvoch mesiacov, kde na kontinente sa usadia po brexite.

01.05.2017 08:00
debata (1)

Musia sa presunúť, aby po odchode Británie neprišli o možnosť obsluhovať klientov z Európskej únie (EÚ). Pritiahnuť ich chce veľa miest, veľmi aktívni sú Nemci.

Európska centrálna banka (ECB) bude 4. mája na rokovaní vo Frankfurte prerokúvať detaily, aké budú musieť finančné ústavy pri žiadosti o licenciu splniť. Podobnú schôdzku chystá budúci mesiac aj írska centrálna banka.

Rozhovory prebiehajú niekoľko mesiacov a dotknuté ústavy sa teraz budú musieť rozhodnúť, kam operácie a zamestnancov presunú. „Sme v záverečnej fáze. V nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňoch padne viacero rozhodnutí,“ povedal agentúre Reuters Felix Hufeld, šéf nemeckého spolkového úradu pre finančný dohľad (BaFin).

Práve Nemci prešli do diskrétnej ofenzívy. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a politickí zástupcovia spolkovej krajiny Hesensko, kde leží finančné centrum Frankfurt, sa podľa informovaných zdrojov niekoľkokrát zišiel s brokermi z Wall Street a zástupcami bánk Goldman Sachs a Morgan Stanley. Oficiálne komentáre k tejto záležitosti ale Schäuble aj obe banky odmietajú.

Hufeld predpovedá, že Frankfurt bude hrať „dôležitú úlohu“, aj keď pripúšťa, že získajú aj ďalšie mestá. Napríklad Paríž ale bude mať problém finančníkov pritiahnuť, pretože by tu museli platiť drahé nájmy a zvláštnu daň.

Nie všetci štátni regulátori sú ale z podobných presunov nadšení, napriek ziskom z daní a prísunu nových pracovných miesta. Niektorí sa obávajú, že by im mohli vzniknúť náklady v súvislosti s možnou sanáciou bánk, ak by došlo k finančnej kríze. Takúto zlú skúsenosť z roku 2010 už má za sebou Írsko.

Banky sú nútené presunúť operácie a personál do EÚ, aby neprišli o takzvaná passportingové práva. Tie im umožňujú prístup na bankové trhy členských krajín EÚ. ECB ich pravdepodobne bude varovať, že presuny musia byť skutočné, a nie len naoko, pri ktorých by operácie v skutočnosti vykonávali naďalej zamestnanci v Londýne. Dohliadať na nich budú miestne úrady.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Londýn #Brexit