Ceny ropy klesajú, zráža ich dolu ťažba v USA

Svetové ceny ropy v pondelok klesali, severomorský Brent zostúpil späť pod 52 dolárov za barel. Vplyv zámeru kartelu OPEC a jeho partnerov predĺžiť obmedzenia ťažby ďalej podkopáva rast produkcie v Spojených štátoch.

01.05.2017 19:41
debata (1)

Brent okolo 17:40 SELČ oslabil o 1,1 percenta na 51,50 dolára za barel. Rovnako strácala americká ľahká ropa WTI, ktorej cena sa pohybovala okolo 48,80 USD.

Podľa údajov z konca minulého týždňa sa počet aktívnych vrtných súprav v USA za posledný týždeň zvýšil o deväť a dosiahol maxima od apríla 2015. Americká ťažba ropy je teraz najvyššie od augusta 2015.

Ropný trh oslabili aj nedeľné údaje o pomalšom raste aktivity v čínskom spracovateľskom priemysle. Údaje priniesli obavy zo slabšieho dopytu po rope.

Zástupcovia krajín OPEC a ďalších ťažobných sa 25. mája stretnú, aby rozhodli, či predĺžia dohodu o obmedzení produkcie do konca roka. Vlani v decembri sa Rusko a ďalšie krajiny pripojili k dohode kartelu na obmedzenie ťažby a signatári sa zaviazali obmedziť v prvom polroku produkciu o celkovo 1,8 milióna barelov denne.

Väčšina signatárov tento krok vzhľadom k naďalej vysokej úrovni zásob podporuje, uviedla agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa