Slovenskí roľníci chcú vyššie dotácie, susedia dostávajú viac

Slovenskí poľnohospodári volajú po primeraných podmienkach, aké majú v iných krajinách Európskej únie, vrátane štátnej pomoci. Zhodli sa na tom delegáti Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) na minulotýždňovom valnom zhromaždení v Nitre. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

02.05.2017 15:47
debata (1)

Podľa predsedu SPPK Milana Semančíka bude v tomto roku dôležité venovať maximálnu pozornosť diskusii o smerovaní Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020. Cieľom je, aby slovenskí poľnohospodári mali spravodlivé, motivačné podmienky, ako sú v iných krajinách EÚ, vrátane štátnej pomoci.

„K tomu musíme prispieť našou aktivitou nielen my, poľnohospodári a potravinári, ale aj rezortné ministerstvo a vláda SR. Prvý krok sme spravili prijatím Bratislavskej deklarácie z 31. marca 2017, ktorú podpísali zástupcovia agrárnej samosprávy Česka, Poľska, Slovenska, Chorvátska a Estónska a Litvy,“ uviedol Semančík.

Na valnom zhromaždení delegáti SPPK konštatovali, že v produkcii potravín je Slovensko pod kritickou hranicou potravinovej bezpečnosti štátu. Preto žiadajú vládu SR, aby v sektore agropotravinárstva plnila Programové vyhlásenie vlády SR 2016–2020. Najmä, aby zabezpečila vyššie národné spolufinancovanie opatrení Programu rozvoja vidieka SR 2014–2020 na úroveň, ktorá sa priblíži okolitým štátom, minimálne na 35 %. Rovnako žiadajú, aby navýšila štátnu pomoc na úroveň okolitých krajín a vyčlenila jej použitie na osobitnú podporu citlivých komodít.

Ako ďalej Holéciová uviedla, aj v tomto roku bude SPPK hľadať riešenia pre poľnohospodársku pôdu a jej ochranu. „Je potrebné si uvedomiť riziko predaja vlastnej pôdy do cudzích rúk. Aktívne pristupujeme k tejto problematike a podporujeme aktivity ministerstva zamerané na ochranu poľnohospodárskej a lesnej pôdy v Ústave SR,“ dodal Semančík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo