Čínsky diplomat Čchien Čou: Slovensko má pre Čínu strategickú polohu

Čína sa už o niekoľko rokov môže stať najväčšou ekonomikou na svete. V súčasnosti čínske firmy výrazne investujú v Európe alebo v USA.

03.05.2017 12:00
Čchien Čou Foto: ,
Čínsky diplomat Čchien Čou.
debata (11)

Čchien Čou, chargé d'affaires a.i. z Veľvyslanectva Čínskej ľudovej republiky na Slovensku pre denník Pravda povedal, že Slovensko má pre Čínu strategickú polohu. Rozhovor vznikol pri prezentácii jednej z čínskych investícií v SR – otvorení technologického centra v Trenčíne na testovanie automobilových interiérov.

Prečo čínske firmy prichádzajú na Slovensko? V čom vidia výhodu v porovnaní s okolitými krajinami?
Myslím si, že čínske firmy nie sú zamerané len na Slovensko, ale na celú strednú a východnú Európu. 16 plus 1 je mechanizmus spolupráce medzi Čínou a 16 krajinami. V porovnaní so susednými krajinami si myslím, že máte veľmi výhodnú polohu v centre Európy. Rovnako tak je tu kvalitná pracovná sila.

Na Slovensku, ale aj v časti Poľska a v Česku je taktiež veľmi rozvinutá sieť dodávateľov. Ide o kombináciu, ktorá prináša viac výhod. To je hlavný dôvod, prečo sa v posledných rokoch sem dostávajú čínske investície.

Ktoré oblasti priemyslu sú pre čínske firmy najzaujímavejšie?
To je veľmi ťažká otázka. Čína je veľmi veľká krajina a má záujem o každú oblasť priemyslu.

Nechcú čínske firmy získavať z Európy predovšetkým know-how? Majú záujem tu dlhodobo podnikať?
Určite čínske firmy majú dlhodobé vízie. Čína je teraz druhá najväčšia ekonomika na svete. Možno o 15 alebo 20 rokov budeme svetovou jednotkou. Čínske firmy musia mať globálnu víziu.

V súčasnosti sa môže zdať, že čínske firmy si napríklad vyberajú vo väčšej miere skôr Českú republiku. Prečo?
Čínske firmy nemajú v tejto oblasti skúsenosti a kontakty. Jedna úspešná spolupráca však často prinesie viac firiem. Ak má firma s čínskymi spoločnosťami pozitívne skúsenosti, určite ich predstaví svojim obchodným partnerom. Úspešné dohody medzi českými firmami produkujú ďalšie investície.

Môžeme teda povedať, že napríklad, ak sa spoločnosť U.S. Steel dostane do čínskych rúk, tak na Slovensko prídu ďalšie spoločnosti?
Presne tak. Každý podnik má finančných a iných partnerov. Ak sa jednej z firiem darí, určite prinesie aj svojich partnerov, aby rozšírili svoj úspech.

Majú čínske firmy záujem o bratislavské letisko?
Teoreticky určite. Logistika je dôležitá téma.

V minulosti sa špekulovalo o tom, že čínske firmy by u nás mohli stavať diaľnice. Majú podnikatelia z vašej krajiny stále takéto ambície?
Pokiaľ viem, tak v Macedónsku a v Čiernej Hore už nejaký podobný projekt prebieha.

Aká bude teda najbližšia väčšia investícia čínskych firiem na Slovensku?
Najbližšie bude práve U.S. Steel.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovensko #Čína #U.S.Steel