Pád cien ropy pokračuje, Brent sa blíži k hranici 50 USD

Svetové ceny ropy v stredu opäť klesali. Dole ich tlačila správa americkej vlády, podľa ktorej sa americké zásoby ropy znížili menej, než sa očakávalo.

04.05.2017 05:47
debata (2)

Severomorská ropa Brent v stredu okolo 17:50 SELČ oslabila o 0,1 percenta na 50,41 amerického dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI sa pohybovala okolo 47,58 USD za barel a strácala 0,2 percenta. Neskôr sa ceny čiastočne zotavili.

Pokles cien zapríčinila správa amerického vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA), podľa ktorej sa americké zásoby ropy v minulom týždni znížili o 930 000 barelov. Analytici však očakávali oveľa väčší pokles, a to až o 2,3 milióna barelov. Hoci sa americké ropné zásoby v posledných štyroch týždňoch postupne znižovali, sú stále o tri percentá vyššie ako v rovnakom období minulého roka.

Rusko oznámilo, že k 1. máju znížilo ťažbu o viac ako 300 000 barelov. Podarilo sa mu tak dosiahnuť dohodnutý cieľ obmedzenia ťažby mesiac pred termínom.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ale v poslednej dobe v plnení dohody o znížení ťažby naopak poľavujú. V apríli ju plnili len z 90 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa