Obchodníci mali hody, rekordne im narástli tržby

Tržby v maloobchode na Slovensku v marci medziročne stúpli o 7,5 %. Zaznamenali tak vôbec najvyšší rast za minimálne posledných osem rokov, pokiaľ siahajú historické dáta štatistikov a centrálnej banky.

04.05.2017 09:39
debata (1)

Oproti februáru sa dynamika rastu maloobchodných tržieb zvýšila o 1,9 percentu­álneho bodu. Medzimesačne stúpli tržby v maloobchode v marci oproti februáru o 1,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Medziročný rast tržieb v maloobchode podporil pozitívny vývoj vo väčšine činností. Najvýznamnejší nárast tržieb sa zaznamenal v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 35,6 %, maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 27,6 %, maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 10,2 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 41,3 %. Tržby klesli najmä v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 0,7 %.

Darilo sa však aj ďalším sektorom vnútorného obchodu. Tržby vo veľkoobchode v porovnaní s marcom 2016 vzrástli v úhrne o 11,4 %, keď medzimesačne v marci oproti februáru stúpli o 2,4 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa medziročne zvýšili o 12,7 % pri medzimesačnom raste o 4,4 %. V ubytovaní boli tržby medziročne vyššie o 7,3 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 9,1 %. V medzimesačnom porovnaní tržby v ubytovaní stúpli o 1,8 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 2 %.

Za celý prvý štvrťrok 2017 tak tržby v maloobchode stúpli o 6,9 %. Podobne sa darilo aj veľkoobchodu, kde štatistici zaznamenali v porovnaní s prvým kvartálom vlaňajška nárast tržieb o 6,6 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa zvýšili o 11,7 %, v ubytovaní o 7,3 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 8,2 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod