Bundesbank varuje pred realitnou bublinou v Nemecku

Kombinácia nízkych úrokov a snaha bánk zabezpečiť si vyššie zisky by mohla na realitnom trhu v Nemecku vyvolať bublinu.

04.05.2017 20:28
debata (1)

Varuje pred tým člen vedenia nemeckej centrálnej banky Andreas Dombret, ktorý takú kombináciu označil za nebezpečný kokteil. Banky aj dozorné orgány preto vyzval k ostražitosti.

Ceny nehnuteľností v Nemecku boli v minulosti v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami pomerne nízke, v posledných rokoch ale prudko vzrástli. Z časti sú za tým rekordne nízke úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB), čo mnoho domácností prinútilo vziať si ďalšie úvery.

Vo veľkých mestách ako je Berlín, Hamburg, Mníchov alebo Frankfurt nad Mohanom sa ceny bývania podľa odhadu Deutsche Bundesbank, ako znie názov nemeckej centrálnej banky, od roku 2010 zvýšili o viac ako 60 percent. Je to odrazom relatívne silného rastu ekonomiky, nízkej nezamestnanosti a nízkych nákladov na pôžičky.

„Dobrou správou je, že v súčasnej dobe žiadna realitná bublina finančnú stabilitu Nemecka neohrozuje. Ale na semafore už je celkom jasne žltá,“ povedal Dombret v stredu na konferencii vo Frankfurte. Za varovné známky podľa agentúry Reuters označil objem pôžičiek a pokles úverových štandardov. To podľa neho ukazuje, že banky sú ochotné brať na seba väčšie riziko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Nemecko