Pád cien ropy sa zrýchlil, Brent klesol pod 49 dolárov

Ceny ropy na svetových trhoch pokračujú v poklese a tempo ich prepadu sa vo štvrtok ešte zrýchlilo. Barel severomorskej ropy Brent spadol pod 49 dolárov, najnižšie od konca novembra, keď sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dohodla na znížení ťažby. Na trhu panujú obavy z vysokých zásob a z ďalšieho rastu ťažby.

05.05.2017 07:25
debata (11)

Brent vo štvrtok okolo 20:15 SELČ strácal 4,9 percenta na zhruba 48,30 USD za barel. Americká ľahká ropa WTI odpisovala 5,1 percenta a pohybovala sa v blízkosti 45,40 USD za barel.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zástupcu OPEC uviedla, že predĺženie dohody o útlme ťažby za polovicu tohto roku je pravdepodobné. Podľa analytikov sa ale teraz nezdá, že sa k členom OPEC pripoja aj ďalší producenti ropy.

„Trh by mal svojím spôsobom uznať, že OPEC už nie je najdôležitejším hráčom na trhu. Tým sú krajiny mimo OPEC a predovšetkým americkí ťažiari z bridlíc,“ povedal agentúre Reuters analytik Commerzbank Eugen Weinberg.

Celosvetové zásoby ropy síce zvoľna klesajú, trhy ale znepokojuje ďalší nárast ťažby. Signatárom dohody o znížení ťažby sa nedarí ovplyvniť trh tak, ako si predstavovali.

Ceny reagujú aj na zníženie dopytu po rope zo strany druhého najväčšieho dovozcu Číny. Dopyt z tejto krajiny je najslabší za posledný rok.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa