Slovenská sporiteľňa mala v I. štvrťroku čistý zisk 40 miliónov eur

Slovenská sporiteľňa dosiahla podľa individuálnych výsledkov za prvé tri mesiace tohto roka čistý zisk 39,6 mil. eur pri medziročnom poklese o 11 %.

05.05.2017 10:21
debata (1)

Celá finančná skupina Slovenskej sporiteľne evidovala pokles konsolidovaného zisku o viac ako 11 % na 40,8 mil. eur. “Ani veľmi silný nárast biznisu v oblasti vkladov aj úverov nedokázal kompenzovať výrazný pokles úrokových sadzieb na trhu a ich dopad na výnosy,” zhodnotil výsledky Štefan Máj, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Čistý úrokový výnos skupiny poklesol medziročne o 5,6 % na 109,4 mil. eur. Tento pokles je podľa sporiteľne dôsledkom dlhodobého vývoja klesajúcich úrokových sadzieb na trhu, ako aj pokračujúceho silného tlaku na marže novo poskytnutých, ako aj refinancovaných úverov. Tento pokles ovplyvnili aj legislatívne zmeny, ktoré sa prejavili v plnej miere počnúc druhým štvrťrokom 2016.

Čistý príjem z poplatkov a provízií skupiny medziročne poklesol o 14,2 % na 26,5 mil. eur. Taktiež tento pokles je podľa spoločnosti obrazom zmien na bankovom trhu, ktoré sa udiali počas uplynulého roka. K zníženiu príjmu z poplatkov prispelo aj odčlenenie časti spoločnosti týkajúcej sa POS terminálov do novovzniknutej spoločnosti Global Payments, ktoré sa uskutočnilo počas tretieho kvartálu minulého roku.

Objem úverov klientom dosiahol na konci tretieho mesiaca sumu 10,6 mld. eur pri raste o 12,2 %. Významne sa na tom podľa vyjadrení skupiny podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu, ktoré medziročne vzrástli o 13,0 %, resp. o 969 mil. eur. Najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktoré vzrástli o 14,7 %, resp. o 808 mil. eur. Spotrebné úvery vzrástli o 6,5 %, teda o 94 mil. eur. Záväzky voči klientom vzrástli o 9,6 % na 11,7 mld. eur. Vklady obyvateľstva medziročne vzrástli z 8,9 mld. eur na 9,9 mld. eur.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa