Po Uberi idú už aj v USA. Za tajný softvér na sledovanie úradníkov

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo kriminálne vyšetrovanie prevádzkovateľa alternatívnej taxislužby Uber Technologies Inc pre používanie tajného softvéru, ktorý mu umožňuje ponúkať služby v oblastiach, kde nemá povolené pôsobiť.

05.05.2017 14:08
debata

Program zvaný Greyball podľa obvinenia zbiera informácie o úradníkoch zodpovedných za kontrolu a označuje ich. Aplikácia im potom zabráni dohodnúť si spolujazdu. Uber čelí podozreniam, že program používal v oblastiach, ako je Portland a Oregon, kde prevádzkovanie takýchto služieb musia odsúhlasiť úrady.

Spoločnosť ho zakázala tento rok ihneď potom, keď jeho existenciu odhalil denník The New York Times. Uber sa obhajuje tým, že program pomáha identifikovať používateľov, ktorí porušujú zmluvné podmienky aplikácie. Prispieva k obmedzeniu podvodov a ochrane vodičov. Vo vyhlásení portlandským úradom Uber zdôraznil, že keď v roku 2015 získal povolenie na prevádzkovanie svojej služby, softvér používal „mimoriadne šetrne“.

Podľa zdrojov agentúry Reuters nie je zrejmá povaha sankcií, aké budú na firmu uvalené, pokiaľ vyšetrovatelia dospejú k záveru, že konala nezákonne. Vyšetrovanie je teraz v počiatočnom štádiu. Vyjadriť sa k nemu odmietli hovorca Uberu aj ministerstvo spravodlivosti.

Uber sa v poslednej dobe potýka so sériu nepriaznivých udalostí, vrátane obvinenia zo sexuálneho obťažovania vzneseného bývalou zamestnankyňou či videozáznamu hádky šéfa podniku Travisa Kalanicka s jedným z vodičov, ktorý sa sťažoval na pokles sadzieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Uber