Gazprom začal stavať plynovod TurkStream, obíde Ukrajinu juhom

Ruský štátny ropný gigant Gazprom v nedeľu oznámil začatie stavby rusko-tureckého plynovodu TurkStream. Podľa vyhlásenia Gazpromu odštartovala stavba pobrežnou čiernomorskou sekciou. Gazprom s pomocou nového plynovodu získa možnosť posielať plyn z južného Ruska do Turecka a obíde tak Ukrajinu.

08.05.2017 06:00
debata (23)

„Projekt výstavby sa začal podľa plánu a naši tureckí aj európski zákazníci by mali mať do konca roka 2019 novú trasu pre import ruského zemného plynu,“ uviedol vo vyhlásení šéf Gazpromu Alexej Miller.

Gazprom sa celé roky snažil nájsť spôsob, ako posielať zemný plyn priamo do južnej Európy. Predchádzajúci projekt nazvaný South Stream musel zrušiť pre nesúhlas Európskej únie.

Výstavba TurkStream sa začala štyri dni po tom, keď sa stretol ruský prezident Vladimir Putin so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Počas schôdzky obaja predstavitelia rokovali okrem iného aj o tomto novom plynovode.

Projekt TurkStream prvýkrát ohlásili koncom roka 2014 počas Putinovej návštevy v Turecku. V novembri 2015 bol ale pozastavený po zostrelenie ruského lietadla Su-24 tureckou stíhačkou F-16 v Sýrii. Otepľovanie vzájomných vzťahov sa začalo vlani v júni tureckým ospravedlnením Rus­ku.

Projekt predpokladá stavbu dvojitého potrubia pod Čiernym morom. Každé z nich má mať ročnú kapacitu 15,75 miliárd metrov kubických zemného plynu. Náklady naň sa odhadujú medzi 12 až 13 miliardami dolárov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Turecko #Ukrajina #TurkStream