Brexit bohatých Britov nevyrušoval, svoje miliardy ešte rozmnožili

Majetok tisícov najbohatších jednotlivcov či rodín žijúcich v Británii stúpol za posledný rok o 14 percent. Vyplýva to z každoročného rebríčka, ktorý vytvára denník The Sunday Times.

08.05.2017 08:40
debata (11)

Majetok najbohatšej tisícky tak dosiahol celkovú hodnotu 658 miliárd libier, na prvom mieste sa umiestnili indickí bratia.

„Čakali sme, že referendum bude mať efekt akejsi studenej sprchy, ale očakávania sa nenaplnili,“ uvádza britský denník s odkazom na hlasovanie o vystúpení z EÚ vlani v júni.

„Zatiaľ čo mnohí z nás sa strachovali o výsledok referenda, mnohí z najbohatších Britov zostávali v pokoji a pokračovali v zarábaní miliárd,“ píše tvorca tohtoročného rebríčka Robert Watts.

Najviac v uplynulom roku zarobil indický oceliarsky magnát Lakšmí Mittal. Svoje imanie navýšil zo 6,1 miliárd libier na 13,2 miliárd. Najväčší majetok – 16,2 miliárd libier (511 miliárd korún) – potom majú na konte indickí bratia Sri a Gopi Hindujaovci so svojím finančne-priemyselným impériom.

Počet miliardárov žijúcich v Británii narástol za rok zo 120 na 134 a prvých 500 mien na zozname má teraz dohromady väčší majetok, ako v minulom roku kompletná tisícka. Agentúra AFP zároveň poznamenáva, že podľa čerstvých údajov britského Ústavu pre daňové štúdie stúpol platový medián v Spojenom kráľovstve za posledných desať rokov iba o päť percent.

„V rebríčku máme teraz väčšiu rozmanitosť. Viac žien, viac osôb cudzieho pôvodu a viac mien z prekvapivých odvetví,“ hovorí Robert Watts. „Farmári a výrobcovia stravy pre domácich miláčikov skončili pri finančných barónoch a manažéroch,“ dodáva. Alebo tiež pri kráľovnej Alžbete II. – tá je s 360 miliónmi libier na 329. mieste.

Prvýkrát sa tento rok v tisícke najúspešnejších objavila speváčka Adele. Na samom chvoste sa potom umiestnili známe osobnosti ako gitarista skupiny Pink Floyd David Gilmour, futbalista Zlatan Ibrahimovič a autorka Päťdesiatich odtieňov šedi E. L. Jamesová. Majetok tejto trojice je totiž zhodne na úrovni 110 miliónov libier, čo je tiež najnižšia suma v tohtoročnom rebríčku. Pritom ešte v roku 1997 oprávňoval k zaradeniu do rebríčka majetok vo výške 15 miliónov libier.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #majetok #Brexit