Dôvera v ekonomiku eurozóny stúpla na desaťročné maximum

Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny sa v máji dostala na najvyššiu úroveň za takmer desať rokov, k jej nárastu prispeli nádeje na pokles politickej neistoty. Vyplýva to z pondelkových údajov spoločnosti Sentix.

08.05.2017 19:23
debata

Index dôvery vystúpil na 27,4 bodu z aprílových 23,9 bodu, čím sa dostal na najvyššiu úroveň od júla 2007.

Index prekonal očakávania analytikov, ktorí v ankete agentúry Reuters jeho májovú hodnotu odhadovali v priemere na 25 bodov.

„Investori zjavne očakávajú pokles politickej neistoty v eurozóne,“ uviedla výskumná spoločnosť. Prieskum vykonala medzi približne tisíckou investorov v období od 4. do 6. mája, teda pred druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorom liberál Emmanuel Macrona porazil krajne pravicovú političku Marine Le Penovú.

Čiastkový index dôvery v nemeckú ekonomiku sa vyšplhal na najvyššiu úroveň od marca 2015. „Nemecká ekonomika zostáva v skvelom stave,“ uviedol Sentix. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov.

Pokles vykázal index pre Spojené štáty, pretože investori začínajú byť skeptickejší k hospodárskej politike nového prezidenta Donalda Trumpa. „Atraktivita Trumpovej politiky je čím ďalej nižšia,“ poznamenala spoločnosť Sentix.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #ekonomická nálada