Najpomalšie platia faktúry Gréci, najrýchlejšie Rakúšania

Priemerná doba splatnosti pohľadávok vo svete je 64 dní. Kým v Grécku sa firmy dočkajú platby v priemere za 91 dní, v Rakúsku za 44.

09.05.2017 08:42
debata (1)

Vyplýva to z analýzy svetového lídra na trhu poistenia pohľadávok Euler Hermes.

„Doba splatnosti pohľadávok niekde súvisí aj s geografickou polohou, respektíve kultúrnymi špecifikami danej oblasti. Predovšetkým v Európe to neprispieva k odbúravaniu stereotypov o južanoch či severanoch. Vo zvyšku sveta však môžu pôsobiť pomerne prekvapivo napríklad veľmi nízke doby splatnosti v Juhoafrickej republike,“ uviedol manažér Euler Hermes v ČR Luděk Obadal.

Úhrada pohľadávky trvá v priemere najdlhšie v Grécku (91 dní), potom v Číne a Taliansku (88 dní). Najkratšia doba úhrady je v Rakúsku (44 dní), na Novom Zélande (46) a v Holandsku (47). Najbližšie priemeru sú Brazília, Čile a Saudská Arábia (64), ale tiež napríklad India (67) či Španielsko (68).

O zradnosti priemeru svedčí obrovský rozptyl dát u vybraných krajín. Napríklad v Číne platí štvrtina spoločností až po 131 dňoch, rovnakému množstvo firiem však stačí menej ako 37 dní.

Ďalším kritériom, ktoré ovplyvňuje rýchlosť platenia, je sektor podnikania. Čím bližšie je odbor ku koncovému zákazníkovi, tým lepšia je platobná morálka. Preto sú lehoty najdlhšie pri elektrických zariadeniach, strojárstve či stavebníctve. Naopak, maloobchod, potravinársky priemysel či doprava sa vyznačujú rýchlejšou úhradou pohľadávok.

Analýza označuje za najproblematic­kejšie sektory z pohľadu platenia faktúr elektrické zariadenia (89 dní), strojárstvo (87 dní) a stavebníctvo (81 dní). V prípade stavebníctva je ale významný rozptyl vzhľadom k rozmanitosti odboru. Štvrtina spoločností čaká na platbu dlhšie ako 113 dní a rovnaké množstvo menej ako 40 dní. Na opačnej strane spektra je s výrazným náskokom maloobchod (27 dní), ďalej doprava a potravinársky priemysel (46 dní).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #faktúry