MMF: Ázijské ekonomiky ohrozuje starnutie populácie

Medzinárodný menový fond (MMF) apeluje na ázijské štáty, aby bezodkladne zakročili proti starnutiu populácie, než sa demografický vývoj prejaví v spomalení hospodárskeho rastu.

10.05.2017 07:00
debata (2)

Poučiť by sa mali z negatívneho príkladu Japonska, kde sa za dve desaťročia znížil počet práceschopného obyvateľstva o sedem percent.

V uplynulých desaťročiach Ázie zažívala priaznivý demografický vývoj, teraz si však rastúci počet starších osôb zrejme vyberie svoju daň na hospodárskom raste, uvádza MMF v ekonomickom výhľade pre oblasť Ázie a Tichomoria. „Niektorým krajinám v regióne hrozí, že zostarnú, bez zbohatli,“ píše MMF.

Predpovedá, že do roku 2050 sa rast populácie v regióne priblíži k nule a súčasne sa bude znižovať podiel práceschopného obyvateľstva, ktorý je teraz na vrchole. Podiel osôb vo veku 65 rokov a starších bude podľa prognózy v roku 2050 dvaapolkrát vyšší ako dnes. To znamená, že demografické faktory v najbližších troch desaťročiach uberú z ročného hospodárskeho rastu 0,1 percentuál­neho bodu.

Problém je vyhrotený najmä v Japonsku, ktoré čelí tak starnutiu populácie, ako aj poklesu počtu obyvateľov. MMF odhaduje, že za posledných dvadsať rokov sa počet jeho práceschopného obyvateľstva znížil o viac ako sedem percent. Na príklade Japonska je zrejmé, ako môžu demografické faktory negatívne ovplyvniť hospodársky rast, infláciu aj účinnosť menovej politiky, uvádza správa MMF.

MMF vyzýva ázijské štáty, aby sa z japonských skúseností poučili a čo najskôr prijali také opatrenia, ako sú dôveryhodné plány fiškálnej konsolidácie, posilnenie postavenia žien a starších ľudí na trhu práce a zlepšenie systémov sociálneho zabezpečenia, uviedla agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ázia