Česká koruna postupne silnie

Česká mena v stredu posilnila pod 26,60 Kč/EUR, spevnila takmer o desať halierov na 26,57 Kč/EUR. Dopoludňajšie čísla o inflácii na úrovni dvoch percent ju oslabili len prechodne. K doláru koruna takmer bez zmeny končila na 24,44 Kč/USD. Vyplýva to z informácií na webe spoločnosti Patria Online.

10.05.2017 18:09
debata

Podľa Jany Steckerovej z investičného bankovníctva Komerční banky koruna stredajšie obchodovanie pod úrovňou 26,60 Kč/EUR začínala už ráno.

„Dlho sa tu však neohriala a po zverejnení inflačných čísel zamierila späť k úrovniam 26,65 až 26,70 Kč/EUR,“ doplnila. Inflácia v Česku v apríli klesla na rovné dve percentá z marcových 2,6 percenta, pričom trh počítal s menším poklesom na 2,3 percenta. Popoludní sa potom koruna vrátila k otváracím hodnotám.

„Fraška, ktorú pozorujeme na domácej politickej scéne, zatiaľ nijako neovplyvnila korunu. Špekulanti zvyknutí na taliansku politiku dnešné dianie v Snemovni ignorujú,“ podotkol hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

Poslanci na mimoriadnej schôdzi rokujú o nahrávkach rozhovorov ministra financií Andreja Babiša (ANO) s novinárom, ktorý bol zamestnancom donedávna Babišovej mediálnej skupiny Mafra.

Česká národná banka len nedávno ukončila intervencie, ktorými dlhodobo oslabovala korunu na úroveň 27 Kč/EUR. Kurz koruny môže teraz viac kolísať, ale v dlhšom horizonte analytici očakávajú jej posilňovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna