Brusel prognózuje Slovensku dobré časy, prispejú k nim výdavky ľudí

Slovenská ekonomika v tomto roku podľa jarnej prognózy Európskej komisie (EK) posilní o 3 percentá a v budúcom roku sa rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny zrýchli na úroveň 3,6 percenta. Najvýraznejšie k hospodárskemu rastu podľa komisie v oboch rokoch prispejú výdavky domácností.

11.05.2017 13:57
debata (8)

„Trend posilňovania výdavkov domácností podporuje rast zamestnanosti, ktorý sa dosiahol v uplynulých rokoch siného ekonomického rastu, a tiež slušné zvyšovanie reálnych miezd a prostredie nízkej inflácie,“ uviedla komisia v jarnej prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Nezamestnanosť na Slovensku podľa predpovede komisie klesne v budúcom roku pod úroveň 8 percent. EK zároveň predpokladá, že inflácia v tomto roku dosiahne úroveň 1,4 percenta, predovšetkým v dôsledku zrýchlenia rastu cien potravín a služieb. V budúcom roku by podľa komisie mala byť slovenská inflácia na úrovni 1,6 percenta. Komisia zároveň prognózuje, že deficit verejných financií SR sa v budúcom roku zníži na úroveň 0,6 percenta HDP a verejný dlh klesne pod úroveň 50 percent HDP.

Ekonomika celej eurozóny podľa jarnej prognózy komisie v tomto roku posilní o 1,7 percenta a v budúcom roku by sa tempo jej rastu malo zrýchliť na 1,8 percenta. Hospodárstvo celej 28-člennej Európskej únie by malo v tomto aj budúcom roku rásť stabilným tempom na úrovni 1,9 percenta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP