Priemysel v marci rástol dvojciferným tempom

Rast slovenského priemyslu sa v marci výrazne zrýchlil. Podľa údajov Štatistického úradu SR po očistení o vplyv počtu pracovných dní totiž priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 13,4 %, kým vo februári bola vyššia iba o 2,6 %.

12.05.2017 10:02
debata

Pridala predovšetkým samotná priemyselná výroba, ktorej produkcia vzrástla o 14,1 % oproti 2,2-percentnému rastu z februára. Dynamickejší bol však aj rast dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, ktorý dosiahol 9,1 % oproti 5 % z februára. Produkcia v ťažbe a dobývaní naopak spomalila rast z februárových 7,4 % na marcových 1,7 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia na Slovensku v marci oproti februáru vzrástla o 3,9 %.

V samotnej priemyselnej výrobe dominoval najmä medziročný rast vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov, ktorý dosiahol 33,4 % a taktiež výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov s medziročným nárastom produkcie o 29,7 %. Výrazné medziročné nárasty však vykazovali aj ďalšie kľúčové odvetvia slovenského hospodárstva. Výroba dopravných prostriedkov zaznamenala medziročný nárast produkcie o 12,8 %, výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 19,2 %, či výroba výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 14,9 %.

V priemere za celý prvý štvrťrok tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne vzrástla o 7,9 %. Z toho produkcia vzrástla v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,6 %, v ťažbe a dobývaní o 9 % a v priemyselnej výrobe o 7,6 %.

V rámci priemyselnej výroby v prvom kvartáli medziročne vzrástla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 16,4 %, vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,7 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 22,9 % a vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 10,9 %. Produkcia klesla v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 3,2 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 3 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel