Zvyšné štáty G7 nepresvedčili USA, aby odsúdili protekcionizmus

Odsúdiť protekcionizmus a prihlásiť sa k voľnému obchodu sa ministrom financií a šéfom centrálnych bánk skupiny ekonomicky najvyspelejších štátov G7 na dvojdňovej schôdzke v talianskom Bari nepodarilo. Zabránili tomu Spojené štáty.

13.05.2017 15:06
debata

Išlo skôr o formát G6 + 1, píše agentúra DPA. Spoločne dokázali rokujúce strany odsúdiť aspoň celosvetovej hackerské útoky, ktoré v piatok zasiahli desiatky krajín po celom svete.

Do záverečného komuniké zo stretnutia sa podarilo presadiť len nezáväznú zmienku, že členské krajiny budú pracovať na tom, aby posilnili úlohu obchodu v jednotlivých národných ekonomikách. Jedná sa o rovnakú nič nehovoriacu formuláciu, aká už bola použitá po marcovom zasadnutí skupiny G20 v Nemecku.

Americký minister financií Steven Mnuchin na následnej tlačovej konferencii podľa agentúry Reuters uviedol, že USA síce nechcú prevádzkovať ochranársku politiku, ale podobné opatrenia zavedú, keď sa budú musieť brániť proti neférovým obchodným praktikám. Ostatní partneri podľa neho už začínajú novú americkú politiku lepšie chápať.

Z vyjadrenia jeho náprotivkov zase vyplýva, že sa snažili amerického zástupcu prinútiť, aby pokračoval v už nastavenej spolupráci. „Všetkých šesť ostatných … povedalo zástupcom americkej vlády jasne a niekedy veľmi priamo, že je absolútne nevyhnutné pokračovať v rovnakom duchu medzinárodnej spolupráce,“ povedal po skončení stretnutia francúzsky minister financií Michel Sapin.

Talianski hostitelia však tvrdia, že o protekcionizme sa na stretnutie priamo ani nepriamo vôbec nehovorilo. „Rozrobenie systému nepomôže nikomu,“ uviedol ale taliansky minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan.

Konflikt medzi USA a ostatnými šiestimi členmi G7 vznikol pre nechuť nového amerického prezidenta Donalda Trumpa prihlásiť sa k voľnému obchodu. Riešiť ho preto budú šéfovia vlád na schôdzke G7, ktorá sa bude konať o dva týždne na Sicílii, alebo júlového vrcholného rokovania G20, ktoré bude v Hamburgu hostiť Nemecko.

Trump sa už stiahol z dohody o Transpacifickom partnerstve (TPP) a chce znovu prerokovať Severoamerickou dohodu o voľnom obchode (NAFTA). Záverečná správa z Bari je po ôsmich rokoch prvou takou správou, akú ministri G7 po svojom stretnutí vydali, pretože dohody zostávali dôverné. Trval na nej taliansky hostiteľ.

Skupina G7 zahŕňa Spojené štáty, Kanadu, Japonsko, Britániu, Nemecko, Taliansko a Francúzsku. Stretnutia sa zúčastňujú aj zástupcovia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #G7 #protekcionizmus