Ázijská banka AIIB má sedem nových členov, traja sú z Európy

Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB) prijala pred začatím medzinárodnej konferencie o vytvorení novodobej Hodvábnej cesty sedem nových členov. Sú medzi nimi aj tri európske krajiny.

14.05.2017 07:48
debata (2)

Inštitúcie, ktorú presadila a riadi Čína, má teraz 77 členov. Oznámil to prezident banky Ťin Li-čchun. Novými členmi banky sa stávajú Bahrajn, Bolívia, Čile, Cyprus, Grécko, Rumunsko a Samoa.

Vytvorenie AIIB navrhla v roku 2013 Čína, ktorá je aj najväčším akcionárom tejto inštitúcie. AIIB má slúžiť na financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Čína má v súčasnosti fakticky právo veta v organizácii. Jej hlasovací podiel je 26 percent a niektoré rozhodnutia musí byť schválená dvojtretinovou väčšinou.

Čína je kritikom súčasného svetového finančného systému, ktorému podľa nej dominujú Spojené štáty a ktorý dostatočne nereprezentuje rozvíjajúce sa krajiny. Spojené štáty sú zase jedným z najväčších kritikov novej banky, ktorú považujú za konkurenta Svetovej banky a Ázijskej rozvojovej banky. Členmi banky sa však stalo aj veĹA spojencov USA, vrátane Británie, Nemecka, Talianska, Austrálie alebo Južnej Kórey. Z popredných ekonomík nie je členom okrem USA iba Japonsko. Členom banky nie je ani SLOVENSKO, ANI Česká republika.

Predstavitelia z 29 krajín sa zúčastňujú v nedeľu a v pondelok v Číne medzinárodnej konferencie o vytvorení novodobej Hodvábnej cesty. Konferencia je považovaná za najväčšiu čínsku diplomatickú udalosť roka a je organizovaná na podporu vízie prezidenta Si Ťin-pchinga o rozšírení väzieb medzi Áziou, Afrikou a Európou za podpory investícií v objeme miliárd dolárov do infraštruktúry. Akcie sa zúčastňujú delegácie z celého sveta, vrátane USA a Severnej Kórey, napísala agentúra Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #AIIB