Jarné mrazy poškodili hrozno, vinohradníci žiadajú odškodnenie

Jarné mrazy opäť poškodili vinohrady, a to už druhý rok po sebe. Informoval o tom vo svojej správe Zväz vinhradníkov a vinárov Slovenska (ZVaV). Rozsah škôd sa podľa zväzu zatiaľ len odhaduje, lokálne poškodenia dosahujú aj 30 %. Najviac poškodená je mladá výsadba. Už druhý rok po sebe sa tak urodí menej hrozna a vyrobí menej vína, upozorňuje zväz.

14.05.2017 11:17
debata (13)

Minuloročné mrazy spôsobili výpadok v úrode hrozna asi 12 tisíc ton, čo predstavuje výpadok 84 tisíc hektolitrov vína a pokles výroby na 280 tisíc hektoiltrov. Priemer pritom býva okolo 360 tisíc hektolitrov.

„Tento rok už silné zimné mrazy spôsobili veľké škody, pretože vinič bol po minulom roku veľmi oslabený, drevo nevyzreté. Opäť prichádzajú jarné mrazy a aj keď nie sú také silné po predchádzajúcich zimných mrazoch môžu spôsobiť obrovské výpadky v kroch viniča,“ uvádza ZVaV.

Podľa zväzu, napriek veľkým škodám vláda doteraz žiadne odškodnenie vinohradníkom nevyplatila. V susedných krajinách pritom odškodnenia boli vyplatené, na Slovensku len pre ovocinárov.

„Doteraz množstvo vinohradníkov nedostalo vyplatené ani priame platby a podporu na integrovanú produkciu, musia si brať úvery. Situácia vo vinohradníctve je veľmi napätá, máme už len necelých 9 tisíc hektárov rodiacich vinohradov. Slovenské hrozno a slovenské víno sa stávajú nedostatkovým tovarom,“ uzatvára ZVaV.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #mráz #hrozno #vynohrad