Pražské letisko námatkovo hľadá v batožinách výbušniny

Pražské Letisko Václava Havla od pondelka rána začalo náhodne kontrolovať batožinu cestujúcich a hľadať v nich stopy po výbušninách.

15.05.2017 11:23
debata

Prevádzku letiska nové opatrenie nijako neskomplikovala, povedala dopoludnia hovorkyňa letiska Marika Janoušková. Pasažierov letiska už skôr vyzvalo, aby pre zabezpečenie svojich batožín používali zámky, ktoré môže bezpečnostná obsluha otvoriť bez poškodenia.

Ostraha letiska zatiaľ počas pondelkového rána preskúmala dve vytipované batožiny, ktoré boli v poriadku. „Obe preverované batožiny našťastie neboli pri kontrole nijako poškodené,“ uviedla hovorkyňa. Pokiaľ ale bude batožina pri kontrole výbušnín poškodená, má ich majiteľ právo žiadať od letiska náhradu. „Tento postup nie je pritom obvyklý, konkrétne napríklad americké letiská berú ako dôvod poškodenia nedodržania pravidiel cestujúcim a škoda sa neprepláca,“ uviedla Janoušková.

Cestujúci letiaci z Prahy sa o rozsahu prípadného poškodenia batožiny dozvie z priloženého protokolu o kontrole, kde tiež nájde informácie k reklamačnému postupu a kam sa obrátiť v prípade otázok. Všeobecne platí, že má poškodenie batožiny reklamovať na oddelení reklamácií v cieľovej destinácii. Reklamačná žiadosť ale môže byť podaná aj spätne do siedmich dní prostredníctvom formulára leteckému dopravcovi. Tieto dokumenty sú umiestnené na internetových stránkach konkrétnych dopravcov.

Kontrolovanú batožinu cestujúci spozná nielen podľa priloženého dokladu o kontrole, ale aj podľa toho, že je zabezpečené fóliou a páskou s nápisom „Security checked“ a s logom Letiště Praha, uviedlo letisko. Ak bola batožina pri kontrole závažne poškodená, nájde v nej cestujúci sťahovacie popruhy, aby ho bolo možné naďalej využívať počas pobytu v cieľovej destinácii.

Kontrola batožiny na prítomnosť stôp po výbušninách je bežná napríklad na letiskách v USA alebo v Nemecku. Jej zmyslom je vyššia bezpečnosť cestujúcich. Vybranú batožinu bezpečnostný pracovník otvorí, získa sterom z jeho obsahu kontrolnú vzorku a v detektore preverí možnú kontamináciu výbušným materiálom. Aby bolo možné predísť poškodeniu batožiny alebo zámkov, odporučilo letisko používať certifikované takzvané TSA zámky, ktoré sú označené znakom červeného diamantu. Tieto zámky môžu pracovníci ostrahy odomknúť špeciálnym kľúčom bez toho, aby ich akokoľvek poškodili.

Celý proces sa uskutočňuje na špecializovanom pracovisku pod stálym dohľadom kamier. Záznam bude letisko nevyhnutný čas uchovávať ako dôkaz, že sa z batožiny počas kontroly nič nestratilo, dodala hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #aerolinky