Saudi a Rusi chcú obmedziť ťažbu ropy až do marca 2018

Saudská Arábia a Rusko sa zhodli na potrebe predĺžiť dohodu o obmedzení ťažby ropy až do marca 2018 s cieľom nastoliť rovnováhu na svetovom trhu. Uviedli to v pondelok ministri energetiky oboch krajín.

15.05.2017 13:19
debata

Podmienky ďalšieho kola znižovania ťažby budú rovnaké ako v súčasnej dohode, spresnil saudskoarabský minister Chálid al-Fálih na spoločnom brífingu s Alexandrom Novakom.

V spoločnom vyhlásení ministri uviedli, že urobia všetko pre to, aby svetové zásoby ropy klesli na úroveň päťročného priemeru. Vyjadrili tiež optimizmus, že ich ostatní producenti podporia. V reakcii na túto správu sa ceny ropy na ázijských burzách zvýšili o viac ako 1,5 percenta.

Podľa existujúcej dohody Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorej lídrom Saudská Arábia v zásade je, a ďalšie producentské štáty, vrátane Ruska, prisľúbili znížiť ťažbu ropy v tohtoročnom prvom polroku o takmer 1,8 milióna barelov denne.

Ropné veľmoci sú teraz nútené zvážiť predĺženie svojich záväzkov, pretože ponuka na trhu napriek dohode nepoľavuje a ceny sa pohybujú okolo 50 dolárov za barel.

Rusko je najväčším svetovým producentom ropy, zatiaľ čo Saudská Arábia je jej najväčším exportérom. Spoločne kontrolujú dennú produkciu vo výške 20 miliónov barelov, čo predstavuje pätinu svetovej spotreby, uviedla agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Saudská Arábia #OPEC