EÚ a USA budú rokovať o notebookoch v lietadlách

Predstavitelia Európskej únie a USA budú v stredu rokovať o plánovanom rozšírení amerického zákazu nosenia notebookov a ďalších elektronických zariadení do kabín lietadiel aj na lety z členských štátov únie.

15.05.2017 15:34
debata (1)

Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Európskej komisie Margaritis Schinasová. Cieľom schôdzky v Bruseli je „vyhodnotiť akékoľvek nové hrozby a nájsť spoločný prístup ako im čeliť,“ uviedla hovorkyňa. Na čele americkej delegácie má byť námestníčka ministerstva vnútornej bezpečnosti Elaine Duke.

O pláne, ktorého realizácia je podľa agentúry AP iba otázkou načasovania, v piatok mimoriadne rokovali zástupcovia európskych vlád so svojimi americkými kolegami.

Americká vláda ešte v marci zaviedla pre cestujúcich z ôsmich prevažne moslimských krajín zákaz nosiť na palubu lietadiel priamo smerujúcich do USA laptopy, tablety, DVD prehrávače, kamery a ďalšiu elektroniku. Opatrenie, ktoré malo byť reakciou na bližšie nešpecifikované teroristické hrozby, sa týka letov z Jordánska, Egypta, Turecka, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Kuvajtu, Maroka a Kataru. Rozšírenie zákazu na EÚ by zasiahlo zhruba 65 mil. ľudí ročne na linkách, po ktorých každý deň preletí viac ako 400 lietadiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #notebook #aerolinky