MMF odporúča Nemecku investovať do infraštruktúry a zvýšiť platy

Nemecko by malo využiť svoje rastúce daňové príjmy k investíciám do infraštruktúry, ktoré by podporili rastový potenciál jeho ekonomiky. Uviedol to v pondelok Medzinárodný menový fond (MMF). Krajina by podľa neho mala tiež povzbudiť zamestnávateľov k zvyšovaniu miezd, ktoré by prispelo k rastu inflácie v eurozóne.

16.05.2017 05:58
debata

„Dostupný rozpočtový priestor by mal byť využitý na iniciatívy, ktoré podporujú rastový potenciál, ako sú investície do fyzickej a digitálnej infraštruktúry, starostlivosti o deti, integrácie utečencov a zníženie daňového zaťaženia práce,“ uviedol fond vo svojich odporúčaniach pre Nemecko.

Fond tiež vyzval k dôchodkovej reforme, ktorá by zatraktívnením práce vo vyššom veku podporila príjmy starších ľudí, zlepšila rozpočtové vyhliadky a obmedzila potrebu sporiť na dôchodok.

MMF tiež poukázal na vysoký prebytok bežného účtu Nemecka, ktorý je terčom kritiky zo strany niektorých obchodných partnerov, napríklad Spojených štátov.

„Nemecko by malo zaviesť súbor koordinovaných rozpočtových a štrukturálnych opatrení na zabezpečenie svojej sily a riešiť zostávajúce úlohy, vrátane zníženia vonkajšej nerovnováhy,“ uviedol fond.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov. V minulom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýšil o 1,9 percenta, čo bolo najprudšie tempom za päť rokov.

„Rast HDP v roku 2016 sa zrýchlil vďaka silnej verejnej a súkromnej spotrebe aj stavebnej aktivite, zatiaľ čo export a investície brzdilo oslabenie vonkajšieho dopytu,“ poznamenal menový fond. „V roku 2017 by tempo rastu malo zostať stabilné, lebo sa očakáva posilnenie zahraničného dopytu a oslabenie (domácej) spotreby,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Nemecko