Hackerský útok posilnil akcie firiem, zameraných na kybernetickú bezpečnosť

Rozsiahly kybernetický útok, ktorý po celom svete zasiahol továrne, nemocnice, obchody i školy, prinútil investorov k nákupu akcií firiem zameraných na kybernetickú bezpečnosť.

16.05.2017 06:24
debata

Akcie britského dodávateľa antivírusových programov Sophos napríklad posilnili o viac ako sedem percent na nový rekord, akcie fínskej spoločnosti F-Secure zameranej na digitálnu bezpečnosť si pripísali viac ako päť percent a dostali sa na maximum za 16 rokov, informovala agentúra Reuters.

Útok od piatku zasiahol zrejme až 300 000 počítačov a obete má v 150 krajinách, oznámil v pondelok Biely dom. K najviac zasiahnutým patrí britský zdravotnícky systém, automobilka Renault, ruské banky, spoločnosť FedEx a tiež univerzity v Grécku alebo Taliansku.

Analytici zo spoločnosti Wedbush uviedli, že útok „presunie pozornosť v informačných technológiách na aktualizáciu bezpečnostnej infraštruktúry a procedúr“. Budú z neho podľa nich ťažiť napríklad poskytovatelia bezpečnostných služieb v oblasti elektronickej pošty alebo počítačových sietí.

Hore v pondelok zamierili tiež akcie amerických podnikov zameraných na kybernetickú bezpečnosť. Akcie spoločnosti FireEye krátko pred koncom obchodovania pridávali takmer osem percent, akcie konkurentov Symantec a Palo Alto Networks vykazovali rast o viac ako tri percentá.

debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #kybernetická bezpečnosť