Predaj vozidiel v únii v apríli klesol o 6,6 %, aj pre Veľkú noc

Počet registrácií nových osobných áut v Európskej únii klesol v apríli o 6,6 percenta na 1,19 milióna. Prispeli k tomu veľkonočné sviatky, ktoré znížili počet predajných dní.

16.05.2017 09:24
debata

Prepad predaja zaznamenala väčšina popredných automobiliek aj krajín na čele s Volkswagenom a Britániou. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Od začiatku roka však predaj rastie.

V Británii sa aprílový predaj prepadol o 19,8 percenta. V Nemecku sa predaj znížil o osem percent, vo Francúzsku o šesť percent a v Taliansku o 4,6 percenta. Z veľkých trhov sa predaj zvýšil len v Španielsku, a to o 1,1 percenta. Pozitívne k predaju prispelo hlavne 12 krajín, ktoré vstúpili do EÚ až po roku 2004, v ktorých sa predaj zvýšil o 8,2 percenta.

Predaj najväčšej európskej automobilky Volkswagen sa v apríli znížil o 8,8 percenta, z toho predaj českej Škoda Auto klesol o 4,8 percenta. Z väčších automobiliek vzrástol predaj len japonskej Toyote o 5,3 percenta a juhokórejskej spoločnosti Kia o osem percent.

Za prvé štyri mesiace roka sa predaj v EÚ zvýšil o 4,7 percenta na 5,33 milióna vozidiel. Rast zaznamenalo všetkých päť veľkých európskych trhov na čele s Taliansku. Tu predaj stúpol o osem percent.

Vlani sa predaj áut v EÚ zvýšil o 6,8 percenta na 14,641 milióna vozidiel a vyšší bol už tretí rok za sebou. ACEA na začiatku tohto roka odhadla, že tempo rastu predaja nových áut sa v roku 2017 prudko spomalí na jedno percento.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky